Cvik: Uskok prepisao optužnicu iz novinskog teksta o Želitinoj otmici

"NE ZNAM kakva bi mi bila satisfakcija da jednog dana dokažem da sve ovo nije istina... Želitin iskaz ima cijeli niz nelogičnosti. Da se radi o nekom drugom kaznenom djelu, gdje se može utvrditi vrijeme, mjesto, onda biste, suče, mogli ući u vjerodostojnost. Međutim, ona kaže neodređeno razdoblje, neodređena količina... Pročitao sam ta njena tri iskaza, to je za psihijatriju", nastavio je danas Jakša Cvitanović Cvik sa iznošenjem obrane. Želita je bila prva na meti. 

Cvik tražio od drugih optuženika da kažu kako nema veze s drogom

"Nadam se da će sud cijeniti sve nedosljednosti njezinog iskaza. Ona me ne poznaje, niti je sa mnom imala kontakt, a jako dobro je indoktrinirana što sve treba kazati. Želita, osim mene, spominje i druge okrivljenike i moju povezanost s njima. Pa bih ja sad uvodno, svim optuženicima postavio pitanje je li ikad u mene vidio, uzeo, dobio ili bio u doticaju s heroinom... Ako je, neka se odmah izjasni", vrlo je autoritativno nastupio Cvik. Sudac Zoran Matulović ostavio je izjašnjavanje za kasnije.   

Susjedstvo se žalilo da Želita krade po kućama

"Ja sa Želitom Tomić, što je evidentno iz izlista telekomunikacija, nemam nikakav kontakt, nemam apsolutno nikakvu komunikaciju. Ona navodi telefonske brojeve, doista imam neke brojeve, a to su brojevi Milana Trifkovića i njegove obitelji. Susjedi smo, znamo se cijeli život. Puno sam puta pomogao tom momku. Imao je problema u životu. Susjedstvo se žalilo na njegovu curu Želitu, da krade po kućama. Sugerirao sam mu da je potjera iz kuće", kazao je Cvik. Trifkoviću je, inače, često posuđivao novac.

Tekst prepisala policija pa onda Uskok

"Kako joj je moje ime palo na pamet? To joj je sugerirano. Neposredno prije pokretanja ovog postupka, bila je u uvali Lovišta, deset kilometara južno od Vele Luke. Došla je s novinarom Jutarnjeg lista, fotografirana je. Pokazala je na objekt Hrvatskih šuma, gdje je navodno bila zatočena. U tekstu pisalo da je godinama radila za mene i da je njoj Ana Birimiša dala drogu. Upravo taj tekst je bio motiv, odnosno okidač daljnjeg postupanja policije, identičan tekst prepisan je u kaznenu prijavu pa istražni zahtjev, a onda i u optužnicu", drži Cvik.

Uskok u zatvoru posjetio Želitu uz obrazloženje da pričaju o njenoj otmici?!

"Ispočetka je Želita bila okrivljenica. Očito nije shvatila svoj status, policija i Državno odvjetništvo su je izmanipulirali. Nakon promjene statusa, zapisnik s njenom obranom bio je izdvojen iz spisa. Ljudi su bili u pritvoru na lipe oči, dok ona nije dala iskaz. To ukazuje na stručnosti i podobnost vijeća Županijskog suda. Predstavnici Uskoka Vlado Živaljić i Natalija Petković posjetili su Želitu u pritvoru, ne znam koji je to sudac dopustio, mislim da je bio Slavko Lozina", prisjetio se Cvik.

Neshvatljivo mu je što je bilo navedeno kao razlog posjeta Želiti. "Otmica?! Djelo koje uopće nije u nadležnosti Uskoka?! Očigledno da su oni tada nju instruirali, što da kaže kad postane svjedokinja. Vjerojatno su se pogodili, jer je iz postupka izvukla sestru i njezinog momka, koje je prije toga teretila u svojoj obrani", pojasnio je sudu Cvik zašto misli da je Želita dala iskaz koji je postao temelj za optužnicu.

Nevjerojatno mu je da mogla prodati 600 pizeva heroina u 20 dana, kako je ustvrdila, i to za vrijeme dok je u Vela Luci vladalo opsadno stanje. "Suče, ja za to nisam stručan, ali netko bi je svakako primijetio. Nelogično je da u tuđoj kući, pred mladićevom ocem, majkom, bratom te dvoje djece i susjedima to radi", kaže Cvik. 

Pročitajte više