Cvitan: U borbi protiv korupcije ima pomaka

NA REDOVNOJ sjednici Odbora za borbu protiv korupcije prihvaćeno je izvješće ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana o radu Ureda za 2006. godinu, a o korupciji su, svatko za svoj resor, govorili ministar zdravstva Neven Ljubičić i ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Cvitan je rekao kako ima pomaka u borbi protiv korupcije jer je za razliku od protekle godine, kada su se uglavnom procesuirali slučajevi "nižih nivoa", odnosno takozvana "korupcija na šalterima i ulici", u ovoj godini kažnjavan takozvani "srednji nivo" - liječnici.

"Osim toga u 2006. godini je za korupciju presuđeno 156 osoba, što je isti broj presuda kao u razdoblju od 2002. do 2005. godine. 97 posto osoba je proglašeno krivim, a 80 posto tih osoba dobilo je zatvorske kazne. Oslobođene su 4 osobe." - rekao je Cvitan.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin, izjavila je da je USKOK ojačan kadrovski i materijalno te da su u kaznenom Zakonu povećane kazne za korupciju, a da su unijete i promjene Zakona o kaznenim postupcima i Zakona o tajnim službama.

Lovrin je rekla kako je u pravosuđu izvršeno niz mjera koje su zacrtane antikorupcijskim programom te da je sve izvedeno u roku koji je tim programom određen.

"Donijet je Zakon kojim su uvedene imovinske kartice za sve suce, uspostavljen je sustav jedinstvenog praćenja sudskih postupaka, redovito se prate svi zaostali stari predmeti kako to nalaže antikorupcijski program i presude se objavljuju na internetu." - izjavila je Lovrin te naglasila da je to sve rezultiralo smanjenjem broja zaostataka u sudbenim postupcima za 30 posto.

Nadodala je i da je novi program pridonio transparentnosti u vođenju zemljišnih registara te najavila skoro vođenje sudskih spisa na internetu.

"Tu je i pravosudna inspekcija i mogućnost razrješenja ustavnih sudaca na temelju nalaza pravosudne inspekcije." - rekla je Lovrin.

Ljubičić je rekao da je u borbi protiv korupcije potrebno izgraditi sustav sukcesivnog praćenja kvaliteta i nabave lijekova.

"Informatizacijom sustava uvelike će se učiniti zdravstveni sustav razvidnim kao što će se i poboljšati percepcija o korupciji u zdravstvu." - izjavio je Ljubičić.

A.B.

Pročitajte više