Dalija Orešković: Ovo ne smijemo dopustiti Ustavnom sudu

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Ustavni sud je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, kao ni premijer, bez obzira na to hoće li podnijeti ostavku ili ne.

> UŽIVO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Imamo reakciju Dalije Orešković.

"Može li Ustavni sud ići kontra Ustava i izborne volje građana? Može, ali samo ako mu dopustimo. Ovaj čin je dokaz da je i Ustavni sud jedna u nizu otetih institucija, instrumentaliziranih za dnevnopolitičke potrebe HDZ-a. Andrej Plenković i HDZ mogu do većine za sastavljanje vlasti samo kupovinom. I zlouporabom institucija koje imaju pod svojom kontrolom.

Ovo je crta razgraničenja. Svako svrstavanje na njihovu stranu čin je protiv pravnog poretka i interesa Republike Hrvatske.

Ovo je taj rub provalije na koji čitavo vrijeme upozoravam. Nema uzmicanja. Nema popuštanja. Pozivam sve građane da stanu u obranu vlastite države od političkih nasrtaja koruptivne bande, a sve dojučerašnje 'oporbene' zastupnike i grupacije da se što prije izjasne. Formiranje ne-HDZ-ove vlasti ovog trena je prioritet nad svim drugim pitanjima", kazala je Indexu Orešković.

Pročitajte više