Dačić napao Kolindu: Hrvatski dužnosnici su licemjeri iskrivljenog uma

Foto: Hina, Pixsell/Dino Stanin
 
SRBIJANSKI ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je licemjernim komentare hrvatskih dužnosnika povodom presude Haškog tribunala u slučaju Prlić i ostali i sugerirao službenom Zagrebu da se suoči s prošlošću te da ne napada Srbiju zbog sukoba Hrvata i Bošnjaka u BiH tijekom 90-ih godina.
 
Dačić je rekao kako se Srbiju "brutalno napada" povodom presude ICTY-a u kojoj je ukazano na udruženi zločinački pothvat u kojem je sudjelovalo vodstvo Hrvatske i Herceg-Bosne na čelu s Franjom Tuđmanom.
 
"Nevjerojatna je količina licemjerja koju pokazuju hrvatski dužnosnici u povodom posljednje presude Haaškog tribunala, pa tako i danas hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovo brutalno napada Srbiju u povodu presude koja govori o agresiji Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu i zločinima Hrvata protiv Bošnjaka", rekao je Dačić u subotu u izjavi agenciji Tanjug.
 
Ponovivši ranije ocjene najviših srbijanskih dužnosnika, upitao je "kakve Srbi imaju veze sa sukobima Hrvata i Bošnjaka", te o kakvoj "velikosrpskoj agresiji" govori hrvatska predsjednica.
 
Podsjetio na sjednicu Vijeća sigurnosti iz 1994.
 
Dačić je, kako navodi Tanjug, podsjetio da se u pismu tadašnjeg tajnika UN-a Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti od 1. veljače 1994. godine kaže kako se "prema podacima koje su potvrdili članovi UNPROFOR-a" u središnjoj i južnoj BiH nalaze "Prva gardijska brigada, Druga gardijska brigada, Peta gardijska brigada, Sedma gardijska brigada, 114. brigada, 116. brigada i snage specijalne vojne policije" te topništvo i višecijevni minobacači.
 
Podsjetio je i na 333. sjednicu Vijeća sigurnosti (VS) UN-a 3. veljače 1994. godine poslije koje je priopćeno kako je "Vijeće sigurnosti UN duboko zabrinuto zbog činjenice da je Republika Hrvatska elemente Hrvatske vojske rasporedila, zajedno s teškom vojnom opremom, u središnjim i južnim dijelovima BiH".
 
Srbijanski je šef diplomacije rekao kako je tada Hrvatska od VS UN-a "snažno osuđena" zbog "ozbiljnog i neprijateljskog akta protiv jedne države članice UN-a", uz zahtjev da "RH smjesta povuče sve elemente Hrvatske vojske, zajedno s vojnom opremom, i da u potpunosti poštuje teritorijalni integritet BIH."
 
"Kao što Hrvatska često poručuje Srbiji, potrebno je da se Hrvatska suoči s prošlošću. A ponajmanje joj treba da napada Srbiju povodom njihovih sukoba s Bošnjacima. Osim ako joj Srbi nisu krivi za sve, što je u iskrivljenom umu moguće", zaključio je Dačić.
 
Grabar-Kitarović je jučer rekla da je Hrvatska branila BiH
 
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je jučer da Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, već da je pune četiri godine sudjelovala u obrani Bosne i Hercegovine.
 
"Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve jasno reći: povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Povijesna je istina da je Hrvatska tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga, pruživši, sukladno međunarodnom pravu, i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti te države", naglasila je Grabar-Kitarović.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Ivicu Dačića, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Ivica Dačić.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više