Daily Telegraph: EU i Britanija dogovorili cijenu Brexita - 60 milijardi eura

Foto: 123rf

VELIKA Britanija i Europska unija postigle su načelni dogovor o iznosu britanskih obveza u Brexitu prema Uniji, izvijestio je list Daily Telegraph pozivajući se na neimenovane izvore.

List piše da je postignut načelni dogovor oko zahtjeva EU-a da London podmiri svoje obveze spram Unije u iznosu od 60 milijardi eura. Daily Telegraph kaže da će konačni račun za Brexit biti između 45 i 55 milijardi eura.

Europska komisija nije željela komentirati izvješće


EU kaže da bi britanski potezi trebali doći prije summita sredinom prosinca kako bi čelnici EU-a mogli odobriti novu fazu pregovora koja bi uključivala i buduće trgovinske odnose.

Ako je dogovor postignut, to je znak da su se dvije strane znatno približile i dogovoru na summitu 14. i 15. prosinca što će im omogućiti da se preusmjere na razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita.

Europska komisija nije željela komentirati izvješće, a neimenovani dužnosnik britanske vlade rekao je da ne zna za tvrdnje lista.

Dvije strane vjeruju da su već blizu dogovora oko ekspatrida u Britaniji i na kontinentu.

"Intenzivni razgovori se nastavljaju"

Treći ključni kriterij za prijelaz u drugu fazu, načelni dogovor o izbjegavanju tvrde granice između EU-a i Ujedinjene Kraljevine koja bi mogla narušiti mir u Sjevernoj Irskoj, ostaje potencijalna prepreka.

Financial Times piše da je Velika Britanija pristala ispuniti obveze prema Europskoj uniji u vrijednosti 100 milijardi eura, no da bi neto isplate tijekom mnogih desetljeća mogle pasti na manje od pola te svote.

Britansko ministarstvo za Brexit objavilo je da se "intenzivni razgovori" nastavljaju u Bruxellesu te da dvije strane nastoje pronaći način da "nastave nedavni zamah u pregovorima" kako bi prešli u sljedeću fazu.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Brexit, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Brexit.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više