Daily Telegraph: Iako su otkriveni, britanski špijuni ostaju u Hrvatskoj

BRITANSKA obavještajna služba prisiljena je povući svoje špijune iz Beograda i Sarajeva nakon što su lokalni mediji otkrili njihov identitet, a dva obavještajca koja rade u Zagrebu ostat će zasad u hrvatskom glavnom gradu, piše u ponedjeljak britanski list Daily Telegraph.

Obavještajna služba, poznatija kao MI6, bila je prisiljena povući svog glavnog obavještajnog časnika iz Beograda, a još jedan špijun upravo se sprema napustiti Sarajevo. Njihov identitet otkriven je u brojnim medijskim izvješćima, a informacije o britanskim špijunima medijima su dali nezadovoljni pripadnici lokalnih obavještajnih službi, piše list.

Dva britanska obavještajna časnika koja rade u hrvatskom glavnom gradu zasad će ostati u Zagrebu unatoč činjenici da je lokalni tisak otkrio njihov identitet, piše Daily Telegraph.

List piše da je otkrivanje identiteta niza britanskih agenata značajno oslabilo britanske obavještajne operacije na Balkanu, koje su usmjerene na hvatanje odbjeglih optuženika Haškog suda (ICTY), među kojima bivših čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića, te hrvatskog generala Ante Gotovine. Te operacije uznemiravale su lokalne obavještajne službe od kojih su neke, piše britanski list, i dalje održavale veze s osumnjičenim ratnim zločincima.

Daily Telegraph navodi da je spremnost hrvatske Vlade da dopusti britanskim obavještajcima da u sklopu potrage za optuženim ratnim zločincima unesu opremu za prisluškivanje u zemlju iritirala neke elemente u hrvatskoj protuobavještajnoj službi (POA), koji su, kako se pretpostavlja, medijima otkrili imena britanskih špijuna.

Tjednik Nacional objavio je u kolovozu da se u Zagrebu nalaze britanski špijunski kombiji iz kojih se mogu prisluškivati hrvatski političari i institucije.

Pročitajte više