Daju li odgovorni logična objašnjenja fotografija s Kornata?

"FOTOGRAFIJE koje su danas izašle u javnost svakako su ključne u postupku da se napokon sazna istina što se zapravo dogodilo na Kornatima", rekao za Index hrvatski vatrogasni sindikalni čelnik Mladen Magdić dodajući kako bi zapravo nakon objavljivanja tih fotografija napokon trebao odgovoriti MORH koji je odmah nakon tragedije poslao svoje ljude koji su kontaminirali teren te onemogućili istragu na pravi način.

> DORH: Fotografije s Kornata nisu nove, a sudski vještaci već su ih vidjeli 

> Dosad neobjavljene fotografije s Kornata: Jesu li vatrogasci dva puta gorjeli?

Podsjetimo, danas su objavljene fotografije preminulih vatrogasaca snimljenog iz jednog od helikoptera koji je na dan tragedije nadlijetao Kornat. Na fotografiji se vidi skupina vatrogasaca koji su ozlijeđeni, ali su na drugom mjestu, u različitom rasporedu, pozama i s različitim stupnjem opekotina od onih s kojima su naposljetku vatrogasci pronađeni.

Fotografije su otvorile prostor za nove teorije o tome kako su vatrogasci gorjeli dva puta i kako je drugi požar za njih bio koban te kako nije bilo riječi o prirodnoj pojavi ili eruptivnom požaru jer je sve oko njih već izgorjelo prvi puta pa postoji mogućnost da ih je neki od helikoptera zalio gorivom.

"Ja sam fotografirao!"

Obitelj poginulih tvrdi kako fotografije nisu bile uvedene u istražni postupak te da ih nisu vidjeli sudski vještaci, no kasno poslijepodne reagiralo je Državno odvjetništvo tvrdeći kako su bile na raspolaganju timu vještaka tijekom provođenja multidisciplinarnog vještačenja. Da je tome zaista tako potvrdio nam je i autor fotografije Srđan Vrsalović, član spasiteljske misije Gorske službe spašavanja koja u kolovozu 2007. spašavala stradale vatrogasce na Kornatim.

"Istina je, ja sam fotografirao", potvrdio rekao je na početku razgovora za Index Vrsalović dodajući kako je riječ o četiri fotografije koje su nastale u kratkom vremenskom intervalu. Također, Vrsalović tvrdi kako fotografije nisu "nove", već da su one prvog trenutka predane policiji kao i stručnom timu koji je istraživao tragediju na Kornatima.

Fotografije nisu tajna

"Te fotografije nisu skrivane od javnosti. Naime iz pijeteta prema poginulim vatrogascima i prema njihovim članovima obitelji nikada nismo s tim fotografijama izlazili vani. Što sve ovo treba, dvije godine kasnije, da se te fotografije objave, meni zaista nije jasno", rekao je Vrsalović za Index.

Također, kada smo ga izravno upitali za komentar o tome kako su mnogi danas objavljivanje fotografija iskoristili kao potvrdu teorije da su vatrogasci gorjeli dva puta, Vrsalović kaže kako to ne može biti istina.

"Ne mogu se složiti s tim. Kao što sam rekao fotografije, a riječ je o njih 4, su zabilježile stanje u razmaku od najviše 5 minuta. Tijela jesu micana, ali u transportu i ne može se govoriti o tome da su tijela gorjela dva puta", kazao je Vrsalović za Index dodajući kako nikome nije bila namjera skriti fotografije od javnosti već su one bile poznate svima kojima je trebalo biti.

Istraga pokazala kako teorija ne stoji

Također ponovio je kako teorije o tome da su vatrogasci izgorjeli nakon izlijevanja nafte iz helikoptera besmislene. U krajnjem slučaju, tvrdi autor fotografije, vidjele bi se tamne mrlje, kojih na fotografiji nema.

Treba naglasiti kako su danas više puta obitelji nastradalih vatrogasaca naglasili kako su s fotografijama s Kornata, koje su danas objavljene u medijima, išli u Ministarstvo unutarnjih poslova, kako bi se dodatno ispitao novi dokaz. Naime, Igoru Marinoviću i Jošku Klariću fotografije su dokaz kako su vatrogasci dva puta gorjeli, te da su njihova tijela nakon stradavanja premještana. Ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka prije nekoliko mjeseci molili su da se istraži mogućnost da su vatrogasci izgorjeli nakon izlijevanja nafte iz helikoptera.

"Istina je kako je bio sastanak. Kao što je istina da je MUP nakon sastanka dodatno istraživao tvrdnju o tome da su vatrogasci stradali nakon izlijevanja nafte. No, naknadna istraga ponovno je utvrdila kako to nije bilo moguće", rekao nam je naš iz izvor iz MUP-a.

Zgazila ih je eksplozija

No za roditelje poginulih vatrogasaca ni jedno objašnjenje osim onog što su vidjeli na fotografijama vlastitim očima nije logično objašnjenje.

"Teren, on je izgoren i nema kapi trave na njemu, nema ničega  što bi moglo ponovno uzrokovati gorenje. No ponovno je gorio. Kerozin koji je curio iz helikoptera, natopio teren i stvorilo doslovno eksploziju koja ih je zgazila", ponovio je večeras za HTV Joško Klarić, vatrogasac s Kornata i otac poginulog Dine Klarića.

Ne daj Bože, opet

No, za našeg prvog sugovornika sindikalnog čelnika Magdića, fotografije jesu ključne i to u onom dijelu kada se govori o nepravilnostima oko pogibije vatrogasaca na Kornatima, a njih je previše.

"U našoj analizi kornatske tragedije pronašli smo oko 70 nepravilnosti koje su dovele do smrti vatrogasaca. No, najveća je tragedija da ni jedan od njih nije otklonjena u ove dvije godine, a Vlada nije donijela ni jedan zakon koji bi spriječio ponovnu tragediju", rekao je Magdić dodajući kako Kornati ni danas nisu spremni za požarišnu sezonu. Štoviše, sporni otok na kojem se dogodila tragedija i danas nema ništa od požarne zaštite.

"Država od svakog broda koji dođe na Kornate 'ubere' 100 kuna, a svaki čovjek mora platiti 20 kuna. Ništa od tog novca ne ide u zaštitu od požara je uostalom Kornati i dalje nemaju vatrogasnu postrojbu iako su Nacionalni park, a niti tzv 'kruške' odakle bi vatrogasci mogli uzimati vodu i gasiti požare. Nemojte se čuditi, ako se, ne daj Bože, sve ponovi", rekao je Magdić.

Lučić opet svjedoči

Svakako treba naglasiti kako je priča o tragediji na Kornatima daleko od kraja. Naime ovih dana očekuje se odluka Vrhovnog suda na žalbu šibenskog tužiteljstva kao i na žalbu odvjetnika Mara Mihočević u ime obitelji poginulih vatrogasaca. Ukoliko Vrhovni sud usvojili žalbe može se očekivati ponovno svjedočenje preživjelog vatrogasca Frane Lučića koji nikada nije odgovarao na pitanja tužitelja i odvjetnika. Naime u prvotnom procesu protiv Dražena Slavice, Lučić je zbog lošeg zdravstvenog stanja davao iskaz samo pred sucem.

I.Ćimić
Foto: Nikša Stipaničev/Cropix; Index (Arhiva)

Pročitajte više