Dalija Orešković: Gledamo horor koji je počeo Sauchinim spašavanjem Plenkovića

Foto: FaH

DANAŠNJE spašavanje Milana Bandića u Zagrebačkoj skupštini je u razgovoru za Index komentirala Dalija Orešković, bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koja je nakon odlaska s te pozicije najavila politički angažman.

Podsjetimo, danas su tri zastupnika iz zagrebačke Gradske skupštine, Miroslav Polovanec, Jozo Miličević i Ilija Ćorić, koja su do tog trenutka formalno pripadali skupštinskoj oporbi, podigla ruku za Bandićev proračun unatoč činjenici da su donedavno obećavali kako to neće napraviti.

Tim povodom smo Daliju Orešković pitali radi li se tu o političkoj korupciji.

"Horor film iz zagrebačke skupštine ista je slika prljave političke trgovine i prijevare građana i birača koju u mandatu Andreja Plenkovića promatramo od onog trenutka kada mu je većinu spasio glas Tomislava Sauche. Nikada nismo imali toliko prebjega i prodanih, odnosno kupljenih duša, pa čak i čitavih stranaka koje su promijenile boje svoga dresa", rekla nam je Orešković.

Daliji Orešković postavili smo i pitanje o smislenosti pojmova kao što su oporba i vlast, kad ta ista vlast osigurava vlastiti opstanak upravo zahvaljujući glasovima - oporbe.

"Dužnost je predsjednice progovara o pravilnom i usklađenom djelovanju državne vlasti"

"Kada se politikom bave kukavice i beskičmenjaci, granice između vlasti i oporbe postaju jako porozne. Danas su na stup srama pribijena tri gradska vijećnika, ali čemu čuđenje? Jučer je to bio netko drugi, danas ova tri nesretnika, sutra već netko treći. Predugo je trajalo razdoblje u kojem su institucije to sve mirno promatrale i o tome znakovito šutjele. Ne mislim samo na ona državna tijela koja su dužna istražiti sumnju na korupciju. Ova pošast, prije svega je pitanje političke odgovornosti, vjerodostojnosti i morala. U situaciji u kojoj prebjegli glasovi vrijeđaju i omalovažavaju glasove građana, dužnost je predsjednice države da u svojoj skrbi o pravilnom i usklađenom djelovanju državne vlasti, između ostalog i o tome progovara", rekla je Dalija Oreškoviću razgovoru za Index.

Kad se sagleda spašavanje vlade odnosno Bandića glasovima "oporbe", imaju li izbori uopće smisla? Evo što nam je na to pitanje odgovorila Dalija Orešković.

"Dok nam odluke donose koji misle da su zbog prezimena bolji od drugih, ne piše nam se dobro"

"Ovakva situacija samo jača osjećaj da je otpor postao nužan i da je taj otpor pitanje našeg zajedničkog opstanka. Svi oni pojedinci zbog čijeg političkog djelovanja osjećamo mučninu i gađenje, nisu se sami doveli na mjesta na kojima danas sjede. Mi smo ih tamo pustili. I onim glasovima 'za' i onim glasovima 'protiv', a najviše glasovima svih onih koji su smatrali da nemaju razloga izlaziti na izbore. Izbori imaju smisla, od onoga trena kada se kritična masa građana odrekne malodušja i preuzme odgovornost na sebe. I ovaj igrokaz danas samo je još jedna mala predstava u nizu, na kojoj su pale još neke maske", rekla nam je Orešković, koju smo potom zamolili da nam prokomentira i šovinistički ispad Miroslava Polovaneca, Bandićeva prebjega koji je zastupnika Zlatka Hasanbegovića prozvao zbog prezimena koje nije zagrebačko.

"Sve dok nam odluke donose oni koji misle da su zbog svog prezimena, porijekla ili strukture krvnih zrnaca 'bolji' od drugih i da im zbog toga pripadaju neka veća prava, ne piše nam se dobro. A najgori su oni među takvima koji lažnim domoljubljem pokušavaju prikriti vlastita nedjela", zaključila je Orešković.

Pročitajte više