Dalija Orešković: Široka koalicija u pola godine može provesti bitne reforme

Screenshot: N1

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom gostovala je na N1 televiziji, gdje je govorila o potencijalnim koalicijama nakon izbora. Što se tiče rezultata parlamentarnih izbora, Orešković kaže da je moglo i bolje, ali i da još ima nade. 

“Hrvatska ipak ima šansu i mora ju iskoristiti. Šansu da se zaustavi ova nabujala korupcija i da se spriječi daljnja devastacija institucija. Svaki zastupnik koji je ponovno dobio mandat, a dolazi iz onih političkih opcija koje su se predstavljale kao opozicija, mora biti svjestan što je na vagi.”

“Ne postoji neki treći put"

Orešković naglašava da se mora iskoristiti mogućnost da se okupe sve političke opcije koje su protiv HDZ-a.

“Ne postoji neki treći put. Ili ćemo ponovno imati vladu i vlast HDZ-a, sada u trećem uzastopnom mandatu, u situaciji kada su sve institucije koje bi trebale biti brana njihovom koruptivnom djelovanju srušene. Ili ćemo imati nekakvu drugu parlamentarnu većinu, a onda i nekakvu vladu sastavljenu od određenih političkih grupacija.”

Na pitanje bi li neka šira politička koalicija bila dovoljno stabilna za vođenje države Orešković poručuje da ionako ne postoji stabilnost u državi koja je potopljena korupcijom. 

“To znači daljnje zarobljavanje države i svih njenih resursa i kapaciteta u rukama jedne male klijentelističke skupine. Svi koji im se na tom pravcu pridruže u određenoj mjeri su djelitelji plijena. To nije stabilnost kakvu trebaju naši građani", kaže.

"U pola godine-godinu možemo provesti bitne reforme"

Orešković je ispričala kako ona zamišlja funkcioniranje vlade koja bi bila sastavljena od svjetonazorski različitog lijevog i desnog spektra.

“Za početak, dovoljno bi bilo pravosuđu omogućiti da funkcionira na neovisan, nepristran i objektivan način. To znači promjena čelne osobe u sustavu DORH-a, izmjena nekih zakona - primjerice ukidanje Lex AP-a i možda par drugih bitnih reformi koje se mogu provesti u pola godine, godinu dana. I ako bismo tada vidjeli da stvari ne funkcioniraju, možemo raspisati nove izbore", rekla je.

Orešković je objasnila zašto nije čestitala HDZ-u na rezultatima izbora.

“Mogu čestitati ostalim političkim sudionicima, pa čak i onima s čijim se svjetonazorom ne slažem. HDZ-u ne mogu čestitati. Svaki mandat HDZ-a znači poraz Hrvatske. Prostora za čestitku s moje strane nema, ne bih bila iskrena”, rekla je.

Pročitajte više