Dalmatinski HDZ uz Plenkovića, podršku dobio od Kalmete, Sanadera, Bačića i Duića

Foto: Index

NAJVAŽNIJE u životu svakog političara je na vrijeme prepoznati tko će biti šef stranke. U HDZ-u u posljednje vrijeme s tim nemaju problema. Najprije je Karamarko bio jedini kandidat za predsjednika stranke, a sada su HDZ-ovci, nakon njegovog pada, više-manje jedinstveni u stavu da bi ga trebao naslijediti europarlamentarac Andrej Plenković. Sinoć je prvi reagirao Petar Škorić na čelu splitskog HDZ-a. Mi smo za Andreja. Popodne su se u Splitu našli i čelnici županijskih organizacija iz Dalmacije, od sjevera ka jugu Kalmeta, Duić, Sanader i Bačić. Želimo reći: "Andrej je i naš odabir." Što kazati? HDZ-ovci nikad složniji, nikad jedinstveniji. Andrej, Andrej...  

Sanader: Andrej nas može povesti u bolji život za sve i nove pobjede

"Nas četvorica predsjednika županijskih organizacija iz Dalmacije, četiri županije koje su utvrda HDZ-a, koje ostvaruju najbolje rezultate i zato se opravdano nazivamo bastion Hrvatske demokratske zajednice, naš stav željeli smo podijeliti s vama, ekskluzivno, kako bi to novinari rekli, da dajemo čvrstu potporu kandidaturi Andreja Plenkovića za predsjednika stranke. I vi ste novinari uvijek pitali gdje je Andrej, kako Andrej nije tu, od desetorice HDZ-ovaca da pitate tko bi bio najbolji za predsjednika stranke, a i Vlade, osmorica bi rekli Andrej Plenković. Zato ne treba posebno obrazloženje zašto smo se odlučili. Možda će biti još kandidata, svima ćemo dati logističku podršku. No, naše je opredijeljenje Andrej, jer je osoba koja može i HDZ, a što je još važnije i hrvatsku državu povesti u nove pobjede, u novi bolji život za sve. To smo htjeli njemu osobno reći, ali i javnosti također", sažeo je Ante Sanader, koji se jedini obratio javnosti ispred HDZ-ov dalmatinskog bastiona.

Plenković želi dati novi impuls

Plenković se zahvalio na ovako jasno izraženoj podršci kandidaturi. I on je rekao par riječi od kojih je ključna - impuls.

"Moja ambicija je da HDZ-u dam političku vjerodostojnost te da svojom aktivnošću i programom, zajedno sa svim članovima, ministrima, saborskim zastupnicima, damo jedan novi impuls koji bi povratio povjerenje birača. Hrvatska je pred izvanrednim parlamentarnim izborima, imamo relativno kratak rok za pripremu kampanje, uvjeren sam da ćemo zajednički artikulirati ključne teme koje brinu hrvatske građane, gospodarstvo, razvoj, socijalna pitanja, puna integriranost u članstvu Europske unije. Hrvatskoj treba vodstvo koje jako dobro pozna izazove s kojima se Hrvatska i Europa susreću  u ovom trenutku. I zato želim da u tom vrlo zamršenom kontekstu i imigrantske krize, i prijetnje terorizma, produženoj financijsko-gospodarskoj krizi, da zajedno sa kolegama iz stranke, koalicijskim partnerima, damo jedan novi impuls koji će znati odgovoriti izazovima hrvatskog društva u drugom desetljeću 21. stoljeća. Želimo biti aktualni, jasno definirani kao stranka desnog centra, narodnjačka, koja baštini demokršćanske vrijednosti, poštuje univerzalna humanistička načela i koja će sve ono dobro što smo uradili u proteklih 26 godina, prije svega dajući dužnu počast braniteljima, utemeljiteljima, prvom hrvatskom predsjedniku, znati sada u drugo vrijeme artikulirati na način koji će Hrvatskoj osigurati političku i pravnu sigurnost i gospodarski rast. To je ambicija koju želim ponuditi  članovima HDZ-a i svim hrvatskim biračima", kazao je Plenković.

U Splitu su sa njim i Davor Ivo Stier i general Damir Krstičević.

Pročitajte više