Damir Kajin: SDP se ne treba bojati Vesne Pusić i mene, nego Milana Bandića

PREDSJEDNIČKI kandidat IDS-a Damir Kajin u razgovoru za Index rekao je kako u utrci za šefa države SDP-u problem ne bi trebali biti niti on, a niti Vesna Pusić, nego Milan Bandić. Tvrdi kako je ono trenutak u kojem je opoziciji najlakše pobijediti na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

"Znam da opozicija ima zicer. Zapucati ga bilo bi krajnje neodgovorno i diletantski te ako nam se to dogodi, trebalo bi nas kao malu djecu istući po golim guzicama", rekao je za Index Damir Kajin te je dodao kako vjeruje da opozicija može imati dva kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora te da se nitko od trojke Pusić-Josipović-Kajin ne bi trebao povući.

"Svima bi bilo bolje da je Bog malo više na srcu, a manje na zidu"

Iako smatra kako će opozicija vrlo lako doći na vlast upozorava da će oni koji će vladati Hrvatskom imati najteži posao do sada, jer će preuzeti prezaduženu zemlju koja sa daljnjim zaduženjima može samo vraćati kredite koje je prije uzela.

Zbog njegove kandidature za predsjednika, Kajin ne može izbjeći niti pitanja o aktualnim problemima sadašnjeg predsjednika Mesića te se ovaj istarski zastupnik, u borbi za micanje raspela iz javnih ustanova, stavlja na stranu aktualnog šefa države. "Predsjednik Mesić je apsolutno u pravu. Svima bi nam bilo puno bolje da nam je Bog malo više na srcu, a manje na zidu", tvrdi Kajin te dodaje kako bi bilo bolje i da je "svetim ljudima" Bog malo više na srcu, a manje u novčaniku.

"Križ neka bude u vjerskim školama i vrtićima. Ljudski je da budu kapelice u vojsci i bolnici, ali na zidovima u upravi, policiji, sudnici ili javnim školama nema mjesta raspelu ni bilo kojem drugom crkvenom simbolu", kazao je Kajin te dodao kako je Crkva u Hrvata trenutno jedna od najbogatijih institucija u Hrvatskoj. Poručio je svećenicima da bi bilo bolje da se manje bave politikom, a više karitativnim poslovima jer im je to misija "namijenjena od pamtivijeka".

"Djeca iz epruvete" nisu manje kršćani, Hrvati ili lošiji ljudi

Pozdravlja i promjene u Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji te se nada da je ministar Darko Milinović shvatio kako "djeca iz epruvete" nisu manji kršćani, Hrvati ili lošiji ljudi od onih koji su rođeni prirodnim putem. Tvrdi kako se ovakvim Zakonom maltretiraju obitelji te se ide protiv društva koje se izmijenilo. "Naše majke su rađale u 18. ili 19. godini, do 27. godine su već imale troje djece iza sebe, a danas mlade žene najprije započinju karijeru, razmišljaju o tome da se stambeno zbrinu i onda se kasnije odlučuju na obitelj", rekao je Kajin te dodao kako će potreba za potpomognutom oplodnjom iz godine u godinu biti sve veća.

Kajin smatra kako je harač krajnje nepravičan porez, ali ističe i da ga brine od kuda će se pronaći zamjena za te tri milijarde kuna koje bi njime trebale biti prikupljene. "Želim vjerovati da će se te odredbe preispitati, ali si postavljam pitanje od koga će se pronaći supstitut u iznosu od tri milijarde kuna u jednoj rasipničkoj i korupciji sklonoj državi kao što je Hrvatska", tvrdi Kajin te zaključuje kako bi se Hrvatska trebala "istrijanizirati". Taj izraz objašnjava pričom da aktualni predsjednik Mesić, kada dolazi u Istru, uvijek otvara tvornice i pogone dok u drugim dijelovima Hrvatske "odlazi na kulturne manifestacije, Alke ili slične derneke".

 

Pročitajte više