"Dan otvorenih vrata za dvojezičnu nastavu" 18. gimnazije u Zagrebu

"Dan otvorenih vrata za dvojezičnu nastavu" priredila je danas 18. gimnazija u Zagrebu kako bi javnosti pokazala mogućnosti nastave na hrvatskom i francuskom i hrvatskom i njemačkom jeziku u toj školi. Učenici mogu pratiti nastavu određenih predmeta na jednom od tih dvaju jezika po hrvatskom nastavnom programu.

Na njemačkom ili francuskom moguće je pratiti povijest i zemljopis od prvog razreda, fiziku od 2. razreda, logiku od 3. razreda i filozofiju od 4. razreda.

Predstavnici francuskog i njemačkog instituta u Zagrebu, koji sudjeluju i podupiru dvojezičnu nastavu u 18. gimnaziji, uputili su roditelje i kandidate u oblike dvojezične nastave, a pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa dr. Radovan Fuchs ocijenio je da takve škole pionirski utiru put drugima jer je "višejezičnost nužda u svijetu".

"Ministarstvo potpuno podupire takvu nastavu jer integracija Hrvatske u EU nije upitna. Po brojnosti mali narodi jedino znanjem više jezika povećavaju mogućnost komuniciranja i pokazivanja svoje kulture", kazao je Fuchs.

Kazao je da se razgovara o otvaranju škole u kojoj bi se sva nastava izvodila na stranom jeziku osim skupine nacionalnih predmeta, koji bi se učili na hrvatskom jeziku.

"Roditeljima toplo preporučam da ne razmišljaju puno hoće li svoju djecu upisati u takve škole", kazao je Fuchs i izrazio nadu da će i druge škole slijediti primjer 18. gimnazije.

Osim njemačkog i francuskog ta gimnazija omogućuje učenje engleskoga, talijanskog, španjolskog, ruskog ili češkog jezika, a nastavu osim domaćih nastavnika izvode strani lektori i izvorni govornici.

Škola raspolaže s računalnim kabinetom, knjižnicom s oko 14 tisuća svezaka, priređuje izlete po Hrvatskoj i inozemstvu, te dio nastave zemljopisa redovito izvodi na terenu.

Učenici četvrtih razreda mogu polagati ispit znanja iz njemačkog jezika i po njemačkim pravilima, te stječu diplomu koja im omogućuje upis na visoka učilišta njemačkoga govornog područja bez dodatne provjere toga jezika.

(Hina) xiluc ydd

Pročitajte više