Dan prije Banožićeve nesreće u službenom autu se sudarili njegovi suradnici

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

DAN prije nesreće koju je skrivio bivši ministar Mario Banožić, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske u nesreći je sudjelovalo službeno vozilo MORH-a. Tu su informaciju za Index potvrdili iz policije i MORH-a.

"Vezano za Vaš upit, možemo Vas izvijestiti kako je riječ o prometnoj nesreći koja se dogodila 10. studenog 2023. na županijskom cesti 4137 (Marinci-Bogdanovci), u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila, od kojih je jedan automobil na korištenju Ministarstva obrane.

Očevid prometne nesreće je završen i utvrđeno je kako je materijalna šteta jedina posljedica nesreće te da oba vozača nisu bila pod utjecajem alkohola. Napominjemo kako su djelatnica Samostalnog odjela za protokol Ministarstva obrane i pripadnik Oružanih snaga RH koji su se nalazili u vozilu Ministarstva obrane bili na službenoj dužnosti.

Također, ističemo kako su policijski službenici pripadniku OSRH koji je upravljao osobnim vozilom na mjestu događaja uručili obavijest o počinjenom prekršaju iz članka 51. stavak 1., koji je kažnjiv po članku 51. stavak 5., uz primjenu članka. 293. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koju je odmah platio", kazali su za Index iz MORH-a.

Isto su za Index potvrdili i iz policije.

"U pogledu Vašeg upita izvješćujemo da se 10.11.2023. godine oko 13.18 sati  na županijskoj cesti ŽC 4137 (Marinci-Bogdanovci) dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila i u kojoj je nastupila materijalna šteta kao jedina posljedica. 

Obavljen je očevid tijekom kojeg su oba vozača alkotestirana te je utvrđeno da nisu bili pod utjecajem alkohola. Jedno od vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći je vozilo koje koristi Ministarstvo obrane, a kojim je upravljao 56-godišnjak, dok se u vozilu nalazila 48-godišnja putnica.

Policijski službenici su 56-godišnjem vozaču, za kojeg je utvrđeno da je izazvao prometnu nesreću, na mjestu događaja uručili obavijest o počinjenom prekršaju iz članka 51. stavak 1., koji je kažnjiv po članku 51. stavak 5., uz primjenu članka. 293. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koju je odmah platio", kažu iz policije.

Kako doznaje 24sata, u nesreći su sudjelovali šefica protokola MORH-a i šef osiguranja Banožića.

Prebrzo vozili, moraju platiti 260 eura

U članku 51. stavak 1. stoji: Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, odnosno druge površine kojom se kreće te vidljivosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta kao i gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom preprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku.

Stavak 5. kaže: Novčanom kaznom u iznosu od 130 eura kaznit će se za prekršaj vozač koji brzinu kretanja ne prilagodi osobinama i stanju ceste i drugim uvjetima.

Članak 293. stavak 1. kaže: Za prekršaje iz ovoga Zakona kojima je izazvana prometna nesreća s materijalnom štetom, kaznit će se počinitelj prekršaja novčanom kaznom propisanom za taj prekršaj uvećanom za iznos od 130 eura.

Pročitajte više