"Danas": Kadijević nije ni u Rusiji niti u Kini

POSLJEDNJI ministar obrane bivše SFRJ Veljko Kadijević nije ni u Rusiji, niti u Kini, tvrdi današnji beogradski dnevnik "Danas", pozivajući se na nadležne iz veleposlanstava te dvije zemlje.

Prvi tajnik ruskog veleposlanstva u Beogradu Aleksandar Ivanov izjavio je da "zasad nema informacija da se general Kadijević nalazi u Rusiji, a od vlasti u Beogradu nije upućen službeno zahtjev u vezi s njim". Sličan odgovor "Danas" je dobio i u kineskom veleposlanstvu u Beogradu, te list zaključuje da iza glasine (koju je nedavno objavio "Nedeljni telegraf") da se Kadijević od sredine ožujka nalazi u "jednoj velikoj i moćnoj zemlji" može skrivati "samo neka od zemalja koje srpskim građanima ne traže vize za ulazak".

I Kina i Rusija ne traže vize za građane Srbije i Crne Gore, ali nužno je garantno pismo, objasnili su u veleposlanstvima tih zemalja, te se po ulasku u te zemlje vodi evidencija o boravku stranaca, što ne važi samo za one građane koji imaju diplomatsku putovnicu.

General Kadijević, rečeno je "Danasu" u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije i Crne Gore, imao je diplomatsku putovnicu samo u vrijeme kad je bio ministar obrane SFRJ, a nakon toga nije tražio izdavanje bilo kakvih novih "povlaštenih dokumenata", te mu je za odlazak u Rusiju ili Kinu trebalo garantno pismo, što znači da bi vlasti tih zemalja imale točne podatke o njegovoj eventualnoj adresi.

Kadijevića ICTY u optužnici protiv Slobodana Miloševića navodi kao jednog od sudionika u zločinima u Hrvatskoj i BiH.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više