Danas kreće sastanak zemalja G7: Žele smanjiti utjecaj Kine. Govorit će i o Rusiji

Foto: EPA

ČELNICI najbogatijih svjetskih demokracija žele premostiti golemi jaz s gospodarstvima u usponu tako što će se usredotočiti na infrastrukturu i smanjenje duga, kažu dužnosnici, a što je dio strategije za smanjenje utjecaja koji Kina ima u zemljama s nižim prihodima. 

Ukrajina će ponovno biti u središtu pozornosti čelnika skupine G7 koji se danas okupljaju na drugom danu trodnevnog samita u japanskom gradu Hirošimi, gdje bi trebao stići i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Doseg do "Globalnog juga" je tema samita koja naglašava i rastuću gospodarsku važnost zemalja poput Indije i prodiranje Kine na tržišta u razvoju. 

Članovi G7, sastavljeni od Sjedinjenih Država, Japana, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Kanade, sve su više usredotočeni, kažu dužnosnici, na to kako utjecaj Kine u zemljama s niskim i srednjim dohotkom utječe na opskrbne lance i ekonomsku sigurnost. 

"Zemlje s niskim dohotkom nesrazmjerno pogođene ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine" 

Skupina bi trebala objaviti izjavu o ekonomskoj sigurnosti, rekao je američki dužnosnik. Ruski rat u Ukrajini također je pogodio zemlje s niskim prihodima, kažu članice G7. "Zemlje s niskim i srednjim dohotkom nesrazmjerno su pogođene ruskim agresorskim ratom protiv Ukrajine", rekli su čelnici u nacrtu svog konačnog priopćenja koje je Reuters dobio u petak. 

Ukrajinski predsjednik Zelenskij osobno će prisustvovati samitu G7 u Hirošimi u nedjelju i održat će bilateralni sastanak s japanskim premijerom Fumiom Kishidom tijekom svog boravka, objavilo je danas japansko ministarstvo vanjskih poslova. 

Zelenski će sudjelovati na sjednici o miru i sigurnosti zajedno s čelnicima G7 i pozvanim zemljama, navodi ministarstvo. Ukrajinski predsjednik u Hirošimu stiže danas, a očekuje se da će održati bilateralne sastanke s ostalim sudionicima samita. 

Pročitajte više