Danas natprosječno toplo, sutra popodne stiže zahladnjenje, a u noći i snijeg

Foto: Index

OVAJ vikend prognostičari najavljuju zahladnjenje i povratak zime.

Danas i iznadprosječno toplo

Danas se, prema DHMZ-u, na Jadranu i uz Jadran očekuje umjereno do pretežno oblačno ponegdje uz malo kiše. Drugdje djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom te uglavnom suho. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak, na Jadranu jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 11 do 16 °C.

"U petak iznadprosječno toplo, ponegdje čak i toplije nego u četvrtak", prognozira Izidor Pelajić za Meteo kutak HRT-a.

Detaljna prognoza po regijama za danas

Istočna Hrvatska

Djelomice sunčano i iznadprosječno toplo. Uz prolazno više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 7, a najviša dnevna između 13 i 16 °C.

Središnja Hrvatska

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Zapuhat će umjeren do jak jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 4 do 7, a najviša dnevna između 13 i 16 °C.

Gorski kotar i Lika

Promjenljivo oblačno ponegdje uz malo kiše. Vjetar povremeno umjeren jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 2 do 5, a najviša dnevna između 13 i 16 °C.

Istra

Pretežno oblačno, mjestimice uz moguću kišu ili rosulju, tijekom poslijepodneva ponegdje su uz manje oblaka moguća kraća sunčana razdoblja. Ujutro će vidljivost mjestimice biti smanjena zbog niskih oblaka i sumaglice, ponegdje i magle. Puhat će slabo do umjereno, navečer ponegdje pojačano jugo i južni vjetar. More će biti malo, u drugom dijelu dana do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 7 i 10, u unutrašnjosti Istre između 4 i 8 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 10 i 15 °C.

Sjeverni Jadran

Promjenljivo i pretežno oblačno mjestimice s kišom. Puhat će umjereno do jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 10, a najviša dnevna između 12 i 15 °C.

Dalmacija

Promjenljivo oblačno mjestimice uz mogućnost za malo kiše. Puhat će umjereno do jako jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 11, a najviša dnevna između 13 i 16 °C.

Sutra promjena - zahladnjenje i snijeg

DHMZ za sutra prognozira većinom oblačno povremeno s kišom, ponegdje i obilnijom, uglavnom na istoku i u gorju. Krajem dana uz osjetan pad temperature zraka kiša će u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, na Jadranu jugo. Sredinom dana i poslijepodne jugozapadnjak će okretati na sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 12, a najviša dnevna između 10 i 14, na moru od 12 do 16 °C.

Idućih dana većinom oblačno na moru povremeno s kišom, a na kopnu u subotu s kišom, a zatim u noći na nedjelju i u nedjelju uz zahladnjenje kiša će prijeći u susnježicu i snijeg, najprije u gorju, a potom i u nizinama. Očekuje se i snježni pokrivač, u gorju i više od 20 cm. U subotu će puhati umjeren jugozapadnjak, na moru jugo, a od nedjelje sjeveroistočnjak, na Jadranu jaka i olujna bura. Od nedjelje osjetno hladnije, osobito u unutrašnjosti.

"U subotu na kopnu južina, toplo, oblačno, s kišom osobito u gorju. U nedjelju će kiša prelaziti u snijeg uz osjetan pad temperature i okretanje vjetra na sjeveroistočni. Snježni pokrivač u nizinama, najmanje na sjeveru, a najviše u gorju, gdje će biti i viši od 20 cm. Uz jaku kišu malo snijega nošenog vjetrom moguće je i u unutrašnjosti te višim predjelima Dalmacije. U ponedjeljak postupno smirivanje, sunčana razdoblja i još malo snijega u gorju", prognozira Pelajić.

"S obzirom na veliku promjenu i predviđene nepovoljne vremenske uvjete, pogotovo jako zahladnjenje uz snijeg u unutrašnjosti te olujni vjetar na Jadranu, tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna izgledni su problemi u prometu", upozorio je DHMZ u priopćenju objavljenom prije dva dana.

Pročitajte više