Danas se odlučuje o istražnom zatvoru za Hrvate u Zambiji

OSMERO Hrvata pritvorenih u Zambiji danas ponovo izlazi pred sud koji bi trebao odlučiti o tome hoće li ostati u istražnom zatvoru ili će im se odobriti puštanje uz jamčevinu. Odluku bi tijekom jutarnjih sati trebao objaviti sudac kaznenoga suda u zambijskoj Ndoli, David Makalicha.

>> Ministar: U Hrvatskoj je posvojeno 131 dijete iz Konga. Mijenjamo zakon

Četiri para koja su uhićena pod sumnjom na trgovinu djecom u pokušaju dogovorili su s odvjetničkim timom da se sudu dostave dokazi i da su djeca posvojena u DR Kongu doista imala uvjete za posvojenje te da su se biološke majke doista odrekle roditeljske skrbi i, kako javlja Jutarnji list, ti dokumenti su već prikupljeni.

Podsjetimo, zambijske vlasti uhićenje Hrvata pravdali su time da im se dokumentacija o posvojenju činila lažiranom. 

Unatoč tome što je i tužitelj govorio o tome kakva bi procedura u vezi reguliranja boravišta u Zambiji bila, kad bi sud odobrio jamčevinu, za puštanje Hrvata uz jamčevinu male su šanse. 

Ministar: Provjerit ćemo legalnost odluka o posvojenjima iz Konga

Ministar rada i socijalne politike Marin Piletić održao je jučer presicu o slučaju Zambija.

"Teze da je u Hrvatskoj teško posvojiti i da se na to čeka dugi niz godina su krive i opovrgavaju ih brojke", rekao je ministar premda se u Hrvatskoj godišnje posvoji tek oko 150 djece, a na posvojenje čeka oko 1200 posvojitelja.

Piletić je također rekao da će se provjeriti legalnost svih odluka o posvojenjima iz Demokratske Republike Kongo.

"Morat će biti dodatno provjereni, utvrđena njihova legalnost. Tražiti dokaz da su posvojitelji upisani u hrvatski registar posvojitelja i ako bude priznat zahtjev, onda ćemo očekivati od sudova da dostave te odluke kako bismo vršili 6-mjesečni monitoring u tim obiteljima."

U Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz Konga

Na novinarsko pitanje koliko je u Hrvatskoj ukupno posvojeno djece iz Konga, rekao je da se radi o 131 djetetu. 

 

"Ono što mi imamo, prema podacima iz Ministarstva unutarnjih poslova od 2012., vjerujemo da je u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz Demokratske Republike Kongo", rekao je Piletić.

Kazao je da obitelji u koje su došla ta djeca nisu bile ni pod kakvim nadzorom centara za socijalnu skrb "jer to nije bilo predviđeno" i "nije bilo mehanizma i zakonskog okvira". No, rekao je kako će se izmjenama zakona to promijeniti "u najkraćem mogućem roku". Kazao je kako će se izmjene zakona provesti prema smjernicama Vrhovnog suda, koje su nedavno objavljene. 

Još osam parova u postupku posvojenja iz Konga, još nisu otišli po djecu

Kazao je da postoji još osam parova iz Hrvatske koji su u postupku posvojenja djece iz Konga i koji još nisu otišli tamo po djecu. Radi se, kako je rekao, o osmero djece za koje postoje odluke kongoanskog suda. 

"Nipošto ovo nije greška hrvatskih institucija", rekao je. 

"Upravni nadzor još nije gotov", odgovorio je na novinarsko pitanje o upravnom nadzoru u slučaju posvajanja zbog kojeg su četiri para u zatvoru u Zambiji. 

Svećenik: Morali su kontaktirati zambijske vlasti oko izlaska djece iz zemlje, čini mi se da to nisu napravili

U Dnevniku Nove TV gostovao je dobar poznavatelj Zambije, svećenik i profesor Marin Ninčević. 

"Znamo da su naši sunarodnjaci trenutačno u zatvoru i da u četvrtak izlaze pred suca. Mogu očekivati sigurno pošteno suđenje i korektno postupanje prema njima. Situacija u zatvoru je zavisi kako gdje. Prošlo ljeto sam s kolegom slavio misu u zatvoru i nije mi se činilo nešto posebno grozna situacija", rekao je Ninčević.

Istaknuo je kako smatra da je jako važno da u ovoj situaciji imaju dobroga odvjetnika i dobru odvjetničku kuću koja će ih zastupati. Takvih odvjetnika, kaže Ninčević, ima u Zambiji.

"U vrijeme korone ja sam pomogao obiteljima koje su posvajale djecu iz Konga tako da sam im pronašao smještaj u Zambiji i kad su preuzimali djecu u Zambiji, spojio sam ih s nadležnim, odnosno socijalnim službama Zambije, bez kojih nije moguće djecu izvesti iz zemlje", odgovorio je Ninčević.

Procedura je, kaže, veoma stroga. "Zambijske službe tada su veoma korektno, detaljno, savjesno odradile cijeli postupak. Da bi dijete koje uđe u Zambiju s nekom potvrdom iz Konga moglo napustiti Zambiju s hrvatskom putovnicom, mora imati potvrdu njihovih nadležnih službi", dodao je.

Svi detalji priče nisu mu poznati pa mu je, kaže, teško govoriti o ovome slučaju. "Čini mi se iz medija da nisu kontaktirali nadležne, odnosno socijalne službe u Zambiji koje bi dale takvu potvrdu da djeca mogu izići iz Zambije", rekao je.

"Obitelji kojima sam ja pomogao imale su odvjetnika i u Kongu i u Hrvatskoj. Mislim da sam postupak kao postupak nije skup, ali košta odlazak u Kongo, smještaj u Kongu. Znam da su ove obitelji bile minimalno tri do četiri puta u Kongu tijekom samoga procesa posvajanja. Odlazak u Zambiju košta, odvjetnik u Kongu, odvjetnik u Hrvatskoj", objasnio je Ninčević na pitanje o procesu.

Pročitajte više