Danas u dijelu zemlje obilna kiša. Sutra stiže jaka promjena

Foto: DHMZ

Danas će u većini zemlje biti umjereno do pretežno oblačno. Ponegdje je moguća kiša, osobito u Gorskom kotaru i na dijelu sjevernog Jadrana obilnija. 

Ujutro na zapadu unutrašnjosti može biti oborine koja se smrzava na tlu. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, u višim predjelima i jak s olujnim udarima. Na Jadranu umjereno i jako, ponegdje moguće i olujno jugo, popodne na sjevernom dijelu jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 11 do 16, na jugu i do 19, a u sjevernim kopnenim krajevima između 5 i 10 °C.

Detaljna prognoza po regijama

Istočna Hrvatska

Prevladavat će oblačno, a lokalna kiša očekuje se uglavnom navečer. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i južni, u gorju tijekom večeri i jak. Najniža temperatura zraka između -3 i 0, najviša dnevna od 7 do 9 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno oblačno s mjestimičnom kišom glavninom u drugom dijelu dana, a u noći i ujutro moguća je oborina koja se smrzava pri dodiru s tlom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najniža temperatura od -2 do 0, najviša dnevna između 6 i 9 °C.

Gorski kotar i Lika

Oblačno s kišom, ponegdje obilnom. Još se u noći očekuje susnježica ili snijeg, a moguća je oborina koja se smrzava pri dodiru s tlom. Puhat će većinom umjeren jugozapadnjak, u višim predjelima i jak s mogućim olujnim udarima. Najniža temperatura zraka od -2 do 1, najviša dnevna od 8 do 10 °C.

Istra

Oblačno, povremeno s kišom i pljuskovima, osobito u drugom dijelu dana kada je lokalno moguća i obilna oborina. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak. More umjereno valovito i valovito. Najniža temperatura zraka bit će od 5 do 8 °C, najviša dnevna od 12 do 15 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno oblačno s povremenom kišom, mjestimice obilnom, a moguća je i grmljavina. Puhat će umjereno i jako južni i jugozapadni vjetar, lokalno olujan. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, u unutrašnjosti Istre oko 2, na otocima i do 12 °C. Najviša dnevna između 13 i 17 °C, u unutrašnjosti Istre malo niža.

Dalmacija

Umjereno do pretežno oblačno, lokalno kiša, posebice u drugom dijelu dana. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, ponegdje olujno. Najniža temperatura zraka od 7 do 11, u unutrašnjosti oko 2 °C. Najviša dnevna uglavnom od 13 do 18 °C.

Sutra velika promjena

Područje niskog tlaka svojom glavninom premještat će se preko Hrvatske s petka na subotu pa iako će na zapadu zemlje, u dijelu Gorskog kotara i riječkog zaleđa već u četvrtak biti obilne oborine, petak će u gotovo cijeloj zemlji biti kišovit. 

U mnogim će predjelima pasti i više od 50 l/m2, na obali moguće i u kratkom vremenu uz intenzivne pljuskove praćene grmljavinom. S pritjecanjem sve hladnijeg zraka kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg. Do subote ujutro, a osobito tijekom subote snježni pokrivač nastat će i u nekim nizinama. Stoga povremeno treba računati na skliske kolnike i poledicu, objavio je DHMZ.

Zapuhat će jaka, na sjevernom dijelu i olujna bura. Uz jak sjeveroistočni vjetar u gorju te padanje snijega i susnježice uvjeti vožnje bit će otežani jer će mjestimice mećava i/ili vijavica smanjivati vidljivost, a lokalno su u takvim uvjetima mogući i veći zapusi. Do nedjelje oborine će postupno prestati i vjetar će oslabjeti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.