Danas u ponoć ističe rok za kandidiranje za lokalne izbore

Danas u ponoć ističe rok za prijavu kandidacijskih lista za lokalne izbore, koji će se održati 15. svibnja.

Dvotjedna izborna promidžba službeno će početi u nedjelju, 24. travnja, a građani će na lokalnim izborima birati članove 426 općinskih i 123 gradska vijeća te 20 županijskih i skupštinu Grada Zagreba.

Ukupan broj općinskih i gradskih vijećnika te članova županijskih skupština, koji će biti izabrani na svibanjskim izborima teško je precizirati, budući da se broj članova predstavničkih tijela utvrđuje statutima jedinica lokalne samouprave a kreće se između 7 i 51.

Svoje predstavnike u jedinicama lokalne i područne samouprave građani biraju neposredno, tajnim glasovanjem i proporcionalnim sustavom, tako da cijelo područje općine, grada ili županije čini jednu izbornu jedinicu.

Članove predstavničkih tijela imaju pravo birati hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice u kojoj se provode izbori i koji su u toj jedinici upisani u birački popis.

Jednaki su uvjeti propisani i za kandidate, a izborni je prag 5 posto, neovisno o tome je li riječ o neovisnoj, stranačkoj ili koalicijskoj listi.

Članovi predstavničkih tijela lokalne i područne samouprave biraju se na 4 godine, imaju neobvezujući mandat, nisu opozivi, a prava i dužnosti počinju im danom konstituiranja predstavničkog tijela.

Prošli lokalni izbori održani su 20. svibnja 2001. a koštali su oko 50 milijuna kuna.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više