Danas vruće, od sutra ponovo nevremena. Za dvije regije izdan narančasti meteoalarm

Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL

U Hrvatskoj će u četvrtak biti pretežno sunčano i vruće, uz jači razvoj oblaka lokalno i poneki pljusak i grmljavinu, osobito u gorju i na sjevernom Jadranu, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u višim predjelima i jak, a na Jadranu i umjeren do jak južni i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 29 i 34 stupnjeva Celzijeva.

Danas uglavnom sunčano

Sunčano i vruće bit će na istoku zemlje, zamjetno toplije nego jučer. Vjetar umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura oko 19°C, najviša dnevna između 31 i 35°C. I u središnjoj Hrvatskoj će biti sunčano i vruće, danju s umjerenim južnim i jugozapadnim vjetrom te najvišom temperaturom oko 31°C. Na sjeveru popodne postoji mala vjerojatnost za kišu, piše HRT.

U gorju i na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Ujutro mjestimice u Lici kratkotrajna magla. S prolazno više oblaka može pasti malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska, osobito na širem riječkom području te u unutrašnjosti Istre i u Gorskom kotaru. U gorju popodne gdjegod moguće jak jugozapadnjak, na moru jugo i oštro u jačanju. Najniža temperatura zraka od 15 do 20°C, na moru 25°C, a najviša većinom između 27 i 31°C.

U Dalmaciji sunčano uz slabo i umjereno jugo te malo do umjereno valovito more koje će uz 27°C pružati olakšanje od dnevne vrućine i najviše temperature zraka između 30 i 34°C. U unutrašnjosti će popodne biti slabog razvoja oblaka, no ostat će uglavnom suho.

Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno vedro, uz more uz opet toplu noć. Štoviše, temperatura zraka će rijetko biti niža od 25°C, a danju vruće. Vjetar slab do umjeren južni i jugo.

Od sutra moguća nevremena

Za vikend na kopnu svježije, promjenjivo i nestabilno. Glavnina kiše past će s petka na subotu, najprije na sjeveru i zapadu, u subotu na istoku. Pljuskovi s grmljavinom ponegdje će biti izraženi, moguća je obilna kiša. U nedjelju postupno smirivanje, ali i dalje nestabilno.

Oblaci, kiša i grmljavina najprije će stići na sjeverni Jadran već u petak, zajedno s jakim jugom. U Dalmaciji tek poslije, glavninom u subotu, kad će osjetno osvježiti i na jugu. Moguća je obilnija kiša i vrlo vjerojatno nevere na moru. U nedjelju malo mirnije, ponegdje još pljusak, osobito na sjeveru gdje će prolazno zapuhati bura.

Za sutra je u cijeloj Hrvatskoj označen žuti mateoalarm, dok je za zagrebačku i karlovačku regiju na snazi narančasti alarm zbog moguće obilne kiše i grmljavinskog nevremena.

Pročitajte više