Dani nizozemske kulture u Hrvatskoj od 13. listopada do 28. studenoga

Kraljevina Nizozemska svoje će predsjedanje Europskom unijom obilježiti pojačanom potporom u kulturnoj razmjeni s Hrvatskom, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Hrvatskom narodnom kazalištu povodom Dana nizozemske kulture u Hrvatskoj nizozemski veleposlanik u Zagrebu Lionel Veer.

Na konferenciji, koju je organiziralo nizozemsko veleposlanstvo, govorili su organizatori Corinne Enquist, Tomislav Medak, Slobodan Jokić i Davor Mišković

O skupnoj izložbi "Zatvoreni svjetovi - Williamsburg, New York", koja će se održati na Zagrebačkom velesajmu od 13. do 28. listopada, govorila je autorica izložbe Carinne Enquist.

Izložba će predstaviti jedanaest suvremenih umjetnika iz najveće brooklynske umjetničke zajednice Williamsburga, rekla je Enquist i dodala kako će zagrebačkoj publici, uz radove Eve Sussman, biti predstavljeni i još neki neafirmirani umjetnici.

Izložbu će pratiti i gostovanja nekolicine umjetnika, galerista i kritičara iz New Yorka, dodala je Enquist.

O novim suradničkim praksama u oblikovanju europskoga kulturnog identiteta govorit će se na tzv. pretkonferenciji Berlinske konferencije za europsku kulturnu politiku koja će se održati 15. i 16. listopada u Zagrebu.

U sklopu Dana nizozemske kulture multimedijski umjetnik Slobodan Jokić najavio je prikazivanje multidisciplinarnoga projekta "Dan Oky" koji se sastoji od kombinacije pokretnih i nepokretnih slika, a koji će biti izveden na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, te prikazivanje filma "Oxygen 4" u kinu Tuškanac.

Iz glazbene kulture predviđena je izvedba "Agrippine" Georga Fridricha Handela 19. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu pod vodstvom Jana Willema de Vrienda te gostovanje Haškoga rezidencijalnog orkestra koji će pod ravnanjem maestra Jaapa van Zwedena u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu izvesti skladbe Ludwiga van Beethovena i Johannesa Brahmsa.

Dio programa bit će predstavljen i riječkoj publici, rekao je, u ime organizatora, Davor Mišković i dodao kako će u Rijeci biti postavljena izložba te organizirano niz predavanja o izbjeglicama.

(Hina) xmk ymc

Pročitajte više