Dani satire od 1. do 18. lipnja

TRADICIONALNI 27. festival "Dani satire" zagrebačkoga kazališta "Kerempuh" održat će se od 1. do 18. lipnja, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu.

Izbornica ovogodišnjih "Dana satire" je teatrologinja Dubravka Vrgoč, a Festival je posvećen hrvatskom komediografu Geni Senečiću (1907.- 1992.).

Na "Danima satire" u službenoj će konkurenciji sudjelovati 20 kazališta koja će izvesti 18 predstava, a bit će otvoreni predstavom jedinog inozemnog kazališta, ljubljanskog Mladinskog gladališča. Najavljeno je šest hrvatskih kazališta izvan Zagreba i 13 zagrebačkih kazališta i kazališnih skupina.

Komentirajući odabir predstava, Vrgoč je istaknula da su prijedloške za predstave većinom ispisali suvremeni hrvatski autori, čiji satirički tekstovi na najbolji način prepoznaju motive hrvatske stvarnosti. Tekstovi pripadaju različitim naraštajima, zagovaraju različite poetike, napisani su različitim stilovima, no svaki od autora smiono ispisuje sliku svijeta što ga okružuje.

Većina predstava bit će prikazana u "Kerempuhu", a u ocjenivačkom sudu su Ivo Štivičić, predsjednik, te Petar Veček i Želimir Ciglar, članovi.

O važnosti "Danima satire" govorili su komediograf Fadil Hadžić i ravnatelj "Kerempuha" Duško Ljuština.

Pročitajte više