Daniel Day-Lewis odabrao svjetla pozornice zbog "mračne" škole

UOČI zatvaranja Berlinskog filmskog festivala, britanski glumac Daniel Day-Lewis, nominiran za Oscara, prisjetio se svojih sumornih školskih dana u internatu, kad je čvrsto odlučio postati glumac.

´Mislio sam da znam što želim raditi u životu kad sam imao oko 12 godina. To je za mene bila sigurna stvar. U to vrijeme bio sam u internatu i svijet mi je izgledao prilično tmurno´, rekao je Day-Lewis prošle subote, na konferenciji za novinare u Berlinu.

´Kazalište mi je uljepšavalo život. Za mene je ono bilo način da se u svijet unese više svjetla´, rekao je glumac, kojemu je hipnotična i brutalna uloga Billa Mesara u filmu ´Gangs of New York´ otvorila mogućnost da dobije još jednog Oscara u karijeri.

Day-Lewis je Oscara dobio 1989. za glavnu ulogu u filmu ´Moje lijevo stopalo´. Uloga u filmu ´Gangs of New York´ Martina Scorsesea prva mu je filmska uloga nakon pet godina, tijekom kojih je navodno u Firenci učio izrađivati cipele.

´Život me malo skrenuo s kolosijeka´, rekao je Day-Lewis, dodavši da još nema u planu buduće projekte.

Sin pjesnika i romanopisca Cecila Day-Lewisa, Daniel je postao poznat po izvrsnim filmskim ulogama, ali i po odlučnom, gotovo opsesivnom pristupu radu. Za ulogu u filmu ´Moje lijevo stopalo´ navodno je svojevoljno bio prikovan za invalidska kolica, a za ´Posljednjeg Mohikanca´ gulio je kožu s životinja.

Day-Lewis kaže da mu je teško opisati na koji način radi. ´Svu stvarnost ostavite po strani... To je čista mašta. Za mene je to kao vraćanje u djetinjstvo. Pokušavam vratiti osjećaj naivnosti koji sam imao kao dijete´, napomenuo je Day-Lewis.

Film ´Gangs of New York´, koji je bio prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, prati newyorške bande između 1846. i 1863.

Snimanje filma nije bio mali pothvat. Redatelj Martin Scorsese dvadeset je godina sa scenaristom Jayjom Cocksom radio na istoimenom publicističkom djelu Herberta Ashburyja iz 1928. Rezultat je trosatna priča o krvoproliću, osveti, korupciji i ljubavi.

´To je zapravo posljednji ep tog doba´, izjavio je producent filma Graham King, čija je ekipa u rimskom filmskom studiju stvorila scenu od oko pet kilometara New Yorka.

Redatelj i producenti vole isticati povijesnu točnost filma. ´Scorsese je istinski povjesničar. Često sam ga vidio kako sjedi na podu s 10 ili 12 knjiga. Mislim da će publika film doživjeti kao pravo povijesno djelo, rekao je King, koji već radi na idućem Scorsesejevom projektu.

Riječ je o filmu ´The Aviator´, o životu Howarda Hughesa, u kojem tog playboya, jednog od prvih pilota i samotnog milijardera glumi Leonardo di Caprio.

Pročitajte više