Danilo Šerbedžija: Glavni problem Zlatka Hasanbegovića je njegova totalna nestručnost

Screenshot: N1

FILMSKA zajednica proteklih dana podiže glas protiv tehničkog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, i to nakon što je izostala financijska potpora Ministarstva kulture HAVC-u.

Aktualnu situaciju za N1 je prokomentirao predsjednik Društva hrvatskih redatelja Danilo Šerbedžija.

Koji je neposredni povod za vašu reakciju prema ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću?

"On je mjesec dana prije izbora u HAVC poslao dopis kojem po ne znam koji put ponavlja iste, po njemu, nepravilnosti koje smiješne. To su totalne sitnice kao 40 eura prevelika plaća žene koja svake godine u HAVC i državni budžet donosi milijune i po meni bi trebala imati veću plaću. Iza toga se krije njegova želja da smijene Upravni odbor HAVC-a. On direktno ne može smijeniti direktora koji mu je očito trn u oku. Glavni problem je totalna nestručnost Zlatka Hasanbegovića. Ja ne krivim njega, nego one koji su ga postavili. To je kao da sam ja šef kirurgije na Rebru, pacijent ne bi preživio ni minute".

Jeste li razgovarali s ministrom?

"Dugo smo tražili razgovor. Nakon dana i dana traženja sastanka on je odlučio doći i razgovarali smo o svemu i mislili smo da smo se dogovorili. On je čak i pristao sastajati se s nama na mjesečnoj bazi. Od tada ništa. Sve što smo dogovorili, on radi kontra i ne odgovara na naše pozive. Ne možemo drugo zaključiti nego da je ovo njegova osobna misija da promijeni nešto što je dobro i što donosi novce. Ne znam može li on kao tehnički ministar to napraviti".

Očekujete li da će netko novi na čelu ministarstva donijeti promjenu?

"Najprije očekujem određeni profesionalizam. Naš dopis je apel svim političarima da kad se odlučuje o kulturi, da se pita nas iz struke. Znam da nije kultura na prvom mjestu ljudima, da ima važnijih stvari. Jedna stranka je neki dan objavila program obrazovanja, zanima me kad će netko objaviti plan za kulturu prije izbora. Očekujem da se i nas pita, nas koji smo unutra. Svaka ozbiljna stranka treba razgovarati sa strukom", zaključuje Šerbedžija.

Pročitajte više