DANSKA: POSTIGNUT KOMPROMIS OKO REFERENDUMA O USTAVU EU

Predstavnici pet danskih stranaka, koje čine većinu u parlamentu, u utorak su uspjeli postići dogovor oko zajedničkog djelovanja kako bi Danci na referendumu prihvatili ustav EU.

Promatrači ocjenjuju da bi ovaj sporazum između liberala i konzervativaca s radikalima, socijaldemokratima i socijalistima mogao otvoriti put nekoj vrsti "skretanja" Danaca prema prihvaćanju europskog ustava.

Dogovor je postignut najviše zahvaljujući potpori jedne od najutjecajnijih danskih euroskeptičnih stranaka, oporbene Socijalističke narodne stranke, koja se za takav potez odlučila nakon što je dobila jamstva drugih stranaka da će Danska dobiti pravo na veto kada je riječ o socijalnim pitanjima, tržištu rada i pitanju poreza unutar EU-a.

Potpora socijalista ovom kompromisnom rješenju morat će još biti odobrena glasovanjem na sastanku koji će stranka održati u prosincu. "U slučaju da naši članovi odbace ovo stajalište, morat ćemo se povući", rekao je predsjednik Socijalističke narodne stranke Holger Nielsen.

Danski premijer, liberal Anders Fogh Rasmussen na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka izrazio je veliko zadovoljstvo ovim "povijesnim dogovorom" koji, po njegovu mišljenju označava početak "nove pozitivne rasprave o europskom pitanju".

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više