Danski izumitelj koji je raskomadao novinarku ostat će doživotno iza rešetaka

Foto: Hina/BBC

DANSKI inovator mora odslužiti doživotni zatvor zbog ubojstva i komadanja tijela švedske novinarke u njegovoj podmornici, objavio je sud.

>> Danski izumitelj kriv, dobio doživotnu jer je raskomadao novinarku

>> Danski izumitelj opisao kako je raskomadao tijelo švedske novinarke: "Bilo je grozno i ludo"

>> Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?

Peter Madsen proglašen je u travnju krivim zbog ubojstva i mučenja 30-godišnje Kim Wall u podmornici u luci u Kopenhagenu 2017.

Kim Wall pristala otići s njim na podmornicu u sklopu reportaže o njemu

Nije se žalio na presudu, pa je sud samo donio odluku o doživotnom zatvoru. U Danskoj ta kazna obično traje 15 godina, ali u Madsenovom slučaju trajat će zaista doživotno.

Podsjetimo, Wall je intervjuirala Madsena za američki časopis Wired o utrci s još jednom danskom skupinom oko slanja prvih ljudi u svemir na raketi domaće proizvodnje, rekao je njezin dečko na suđenju u travnju.

Peter Madsen (47) bio je dobro poznat u Danskoj i prije uhićenja. Znali su ga kao izumitelja koji sanjari o istraživanju nepoznatih svjetova. Izgradio je svoju podmornicu i planirao privatno putovanje u svemir. Optužen je za ubojstvo s predumišljajem, oskvrnuće pokojnika i seksualni napad na novinarku Kim Wall, koja mu je pravila društvo na podmornici pišući o njemu članak za novine.

Tužitelji su tvrdili da se radi o kontrol friku koji je maštao o zlostavljanju, ubijanju i komadanju žene.
 
Izbo je nožem u međunožje, a zatim raskomadao na dijelove
 
Vjeruje se da je Madsen svezao svoju žrtvu prije nego što ju je pretukao, nekoliko puta izbo nožem u području genitalija i naposljetku usmrtio. Zatim joj je raskomadao tijelo, a dijelove, glavu, ruke, noge i torzo, stavio u zasebne vrećice koje je opterećene utezima bacio na dno zaljeva pokraj Kopenhagena. 
 
Tužitelji su smatrali da je sve isplanirao unaprijed jer je pilu, nož, plastične vezice i utege ponio sa sobom na podmornicu. Uvjereni su bili i da je gledao fetišističke filmove u kojima su žene zlostavljane, dekapitirane i žive spaljene. Istražitelji su takve filmove pronašli u njegovom računalu. Madsen je tvrdio da nisu njegovi i da je Wall umrla nesretnim slučajem.

Uhićen i zatvoren neposredno nakon nestanka mlade novinarke 47-godišnji izumitelj tvrdio je da je ona umrla nesretnim slučajem, a da je on u panici njezino tijelo raskomadao i bacio u more.

Obdukcijom nije bilo moguće ustvrditi uzroke smrti Kim Wall, čiji je torzo bez glave i udova pronađen na nekoliko mjesta u zaljevu Koge koji odvaja Dansku od Švedske. 
 
Podsjetimo, Wall, nezavisna švedska novinarka od 30 godina, nestala je 10. kolovoza prošle godine u tjesnacu Oresund, između Danske i Švedske, dok je pisala reportažu o Nautilusu i Peteru Madsenu.

Pročitajte više