Dar Školske knjige Tadijanoviću za devedesetdevetu

U PRIGODI 99. rođendana hrvatskoga pjesnika Dragutina Tadijanovića i u povodu 44. godine suradnje, zagrebačka Školska knjiga objavila je dvije knjige Tadijanovićevih pjesama novo izdanje "Srebrnih svirala", "Devedeset devet pjesama i još jedna" te knjigu predgovora i pogovora "Neprolaznost prolaznosti".

Dvadeseto dopunjeno izdanje "Srebrnih svirala" donosi četiri nove pjesme, koje je autor napisao tijekom ove godine i nepoznate su hrvatskim čitateljima - "Što sam prijateljima govorio u kavani Dubrovnik 4. 4. 2004.", "Pusta želja", "Napisano u kavani Dubrovnik" i "O prstenu".

Tadijanovićeva zbirka pjesama "Srebrna svirala", najprodavanija je knjiga u povijesti hrvatskoga nakladništva i dosada je prodana u 225.465 primjeraka.

"Devedeset devet pjesama i još jedna", zbirka u izboru Jože Skoka, simbolični je podsjetnik na Tadijanovićev 99. rođendan, koji ponovno, kako napominje priređivač, poput svih njegovih rođendana minulih desetljeća, ujedinjuje sve poklonike njegove poezije.

"Neprolaznost prolaznosti", knjiga je u kojoj su kronološki redom uvršteni tekstovi, predgovori i pogovori, devetnaestero autora i jedanaestero prevoditelja, objavljenih u Tadijanovićevim knjigama od 1936. do 2004.

Urednik te knjige Dragutin Tadijanović napominje kako je "riječ o knjizi posebne vrste, kakve nema u hrvatskoj književnosti".

Predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul večeras će u Hrvatskom kulturnom klubu uručiti knjige Dragutinu Tadijanoviću na proslavi njegova 99. rođendana.

Pročitajte više