Darovi za bebe čije se majke nalaze u požeškoj kaznionici

PRIGODNIM darovima danas su u povodu predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana darivane bebe, čije se majke nalaze u požeškoj kaznionici na izdržavanju zatvorske kazne.

U požeškoj kaznionici, u sklopu koje se nalazi i jedini zatvor za žene u Hrvatskoj, trenutačno boravi oko 50 žena na izdržavanju zatvorske kazne.

Bebe, od kojih jedna ima gotovo godinu i pol dana, druga deset mjeseci, a treća nepuna dva mjeseca, rođene su u Općoj županijskoj bolnici te su zajedno s majkama smještene u posebnom, porodiljnom odjelu u sklopu kaznionice.

Od 1955., od kada u kaznionici postoji porodiljni odjel, tu je rođeno 313 djece - 173 djevojčice i 140 dječaka.

"Trenutačno u porodiljnom odjelu imamo tri bebe. Prema zakonu ta djeca s majkama mogu biti do navršene tri godine, nakon čega skrb o djetetu, ako majka ima dužu zatvorsku kaznu, preuzima majčina ili udomiteljska obitelj ili se dijete smješta u dom", rekla je upraviteljica kaznionice Ranka Farkaš.

Napomenula je kako su bebe pod stalnom liječničkom skrbi te da uz majke na njih pazi i njegovateljica.

Kaznionica je za najstarije dijete osigurala i pohađanje predškolske ustanove, dok je prema zakonu dužna osigurati i zdravstvenu zaštitu te opremu za najmlađe.

Uz prigodne darove bebama požeški je gradonačelnik Zdravko Ronko darivao i jednu trudnicu, buduću majku, koja će roditi idućeg mjeseca, a koja se također nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Požegi.

"U ovom mjesecu darivanja bila su darivana djeca svih gradskih vrtića, djeca smještena na Dječjem odjelu u Općoj županijskoj bolnici, kao i djeca s posebnim potrebama, a ovih ćemo dana darivati i djecu smještenu u Domu u Lipiku", rekao je Ronko.

"Zato smo odlučili posjetiti i darivati i bebe u požeškoj kaznionici. Meni je osobno najdraže vidjeti osmjeh na licu djeteta, jer su upravo djeca naše najveće bogatstvo i svi se moramo skrbiti za njih, osiguravajući im dostojno djetinjstvo", dodao je.


Pročitajte više