DARUJMO KRV U Zagrebu i Rijeci premale zalihe, pogledajte koje krvne grupe nedostaju

Foto: Hina

NA FACEBOOK stranici "Darujmo krv" objavljen je poziv darivateljima krvi, i svima onima koji će to tek postati, da darivanjem krvi spase nečiji život.

"Spakirajte malo dobre volje i povedite prijatelje na jednu od akcija. Ljeto je i potrebe za krvi su nešto veće, tako da je ovo najbolje vrijeme za darivanje!", stoji u pozivu.

Uz poziv objavljene su i dvije fotografije na kojima je prikazano kolike su zalihe pojedinih krvih grupa u zagrebačkoj Petrovoj i u KBC-u Rijeka. Premale su zalihe 0- (0 negativne) i A- (A negativne) grupe u HZTM u Zagrebu. U Rijeci pak fali krv A+ (A pozitivna), 0+ (0 pozitivna), B+ (B pozitivna), B- (B negativna) i AB- (AB negativna).

Gdje možete darovati krv?

Krv svakog dana možete darovati u Zavodu za transfuzijsku medicinu u Petrovoj 3 u Zagrebu.

Tijekom tjedna organizirane su akcije u Daruvaru, Grubišnom Polju i Zlatar Bistrici, a pozivu se možete odazvati i u Zagrebu i Krapini.

Svi koji žele pomoći mogu se javiti u svoja lokalna društva Crvenog križa koji djeluje u 110 gradova i općina u Hrvatskoj i koji okuplja više od 170 tisuća darivatelja krvi.

U ljetnim mjesecima smanjene su zalihe krvi i stoga je vrlo važno povećati svijest građana o potrebi redovitog darivanja, kažu u Crvenom križu. 

U statusu na stranici Darujmo krv možete vidjeti detaljan raspored termina u kojima možete darovati krv u svom mjestu.

Pročitajte više