Darwinova teorija evolucije vraćena u učionice

KOLEGIJ Ministarstva prosvjete i sporta Vlade Srbije u četvrtak je odlučio da se u nastavni plan za osmi razred osnovne škole vrati nastavna jedinica o teoriji evolucije Charlesa Darwina, potvrdio je zamjenik ministrice prosvjete Milan Brdar.

Brdar je izjavio novinarima u Vladi Srbije da je ministrica Ljiljana Čolić, koja je Darwina izbacila iz nastavnog plana, na službenom putu.

Ministrica je iz nastavnih planova za osme razrede izbacila Darwinovu teoriju s objašnjenjem da je "Darwinova teorija dogmatska i da će odluka ostati na snazi sve dok se ravnopravno ne bude učila i ona po kojoj je Bog stvorio čovjeka i cijeli svijet". Nakon žestoke reakcije stručnjaka i javnosti, Ministarstvo prosvjete i sporta u utorak je priopćilo da je "porijeklo i razvoj ljudske vrste samo izostavljeno iz nastavnog plana za osmi razred, ali da učenici, ako žele, o tome i dalje mogu čitati iz udžbenika".

Zamjenik ministrice nije mogao reći da li će netko snositi odgovornost za skandal koji je izazvala ministrica svojom odlukom, a o kojem bruje i svjetski mediji, već je samo kazao da će o tome raspravljati Kolegij Ministarstva prosvjete i sporta.

Brojni pojedinci i nevladine udruge zatražili su ostavku ministrice Ljiljane Čolić, čije je jedino dosad dato objašnjenje odluke izjava "Glasu javnosti" od utorka: "Svaki ministar treba ostaviti pečat u svom radu, a ovo je moj pečat".

Pročitajte više