David Blunkett podnio ostavku

MINISTAR unutarnjih poslova u britanskoj vladi David Blunkett, čovjek od povjerenja premijera Tonyja Blaira, u srijedu je podnio ostavku, potvrdio je vladin dužnosnik.

Upitan je li Blunkett odstupio s dužnosti, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova odgovorio je "da".

Blunkettova ostavka uslijedila je nakon višetjednih optužbi da je Blunkett zlorabio svoj položaj ishodivši vizu dadilji bivše ljubavnice, te nakon što je u svojoj biografiji kritizirao ministre u vladi.

Televizijska postaja Sky News objavila je da će ga, do izbora iduće godine, zamjeniti ministar obrazovanja Charles Clarke, što je Downing Street odbio komentirati.

Kao ministar unutarnjih poslova od 2001. godine, Blunkett je koordinirao Blairovu borbu protiv terorizma i trebao je u nadolazećem razdoblju prije izbora osigurati donošenje niza zakona iz područja sigurnosti i borbe protiv kriminala.

Etiketu radikalnog ljevičarskog političara Blunkett, inače potpuno slijep, stekao je u rodnom gradu Sheffieldu na sjeveru Engleske.

Tako će, među ostalim, ostati zapamćen po tome što je bivšu konzervativnu premijerku Margaret Thatcher nazvao diktatorom, kao i po predanom zalaganju za siromašne radnike.

Foto: FAH

Pročitajte više