Davor Domazet Lošo: Gotovina će se sigurno obraniti

GLAVNE stvari koje su se danas mogle čuti u Hloverkinom "Kontaktu" na Novoj TV jest da haška optužnica cilja demoniziranju cijelog Domovinskog rata, da su dokumenti koje je dobilo haško tužiteljstvo iz državnih ureda izneseni na nelegalan način, da su Amerikanci veći zločinci i slabiji vojnici od Hrvata, da su transkripti s Brijuna neautentični (ili barem da je njihova autentičnost upitna), da je "Oluja" najčišće izvedena vojna akcija svih vremena i da su sve vlade premalo radile na donošenju istine o ratu. Kao što možete pretpostaviti, glavnu riječ u emisiji imao je Davor Domazet Lošo, strateg, geostrateg, predavač i priznati pisac, autor brojnih knjiga.

Lošo također tvrdi i da su Britanci bili manje nego naklonjeni Hrvatskoj, da je operacija u Iraku 2003. izvedena prema modelu Oluje, da je on osobno rekao neke stvari koje su stavljene u usta Gotovini, te da njemu 7 godina nisu dali priliku da na televiziji govori o Oluji. Lošo je također dodao da će se Gotovina sigurno obraniti.

Markica Rebić, svojedobno jedan od vodećih ljudi hrvatske obavještajne zajednice, pak kaže da nema šanse da se nekih 35 000 dokumenata moglo iznijeti iz arhiva bez da se za to imalo direktnu suglasnost predsjednika ili premijera. Rebić još usto tvrdi da je najveća greška koju je prošla vlada počinila u slučaju suradnje s Haagom bilo to da je dopustila ITCY-u nadležnost za procesuiranjem zločina počinjenih nakon same Oluje. Također, po Rebiću je vojna policija, koja je morala obavljati i druge poslove osim zaštite civila, u Oluji pokazala daleko bolje rezultate nego neke slavne policije. "Pa pogledajte, uspijevaju li Amerikanci zaštititi civile u Iraku?", kaže on.

Marko Rajčić, načelnik topništva hrvatskih oružanih snaga u ono vrijeme, kaže da su navodi o prekomjernom granatiranju neistiniti, budući da su oni imali limitirani (čak pretjerano malen) broj topničkih bojnih kompleta.

Ostali gosti u studiju složili su se s time da je ključni problem s kojim se Hrvatska danas mora suočavati u vezi sa zločinima ondašnjeg vremena, taj što se nije imalo dovoljne političke volje da se detaljnije istraže ubojstva civila i paljenje kuća, te to što se ITCY-a popuštalo kao nekakvom gospodaru.

Zaključak: greške su počinjene, za greške je uglavnom kriva "politička volja", odnosno konstantno politiziranje Oluje, i zbog toga se Hrvatska danas nalazi u situaciji u kojoj bi mogla snositi političke, pravne i "povijesne" posljedice.   

J.D.

Pročitajte više