Davor Marijan: Vukovar primjer pristranosti Haaškoga suda

Vukovar je primjer pristranosti Haaškoga suda zbog selektivna pristupa odgovornosti za zločine koje je počinala JNA i prateće paravojne postrojbe, izjavio je Davor Marijan, koji je pripremio za objavljivanje knjigu "Bitka za Vukovar".

Ako je Haaški sud u slučaju Gospića tražio odgovornost načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, zapovjednika Operativne zone i zapovjednika gardijske brigade, postavlja se pitanje zašto takav kriterij nije primijenio za Vukovar, gdje je počinjen zločin do neba, izjavio je Marijan, povjesničar iz Hrvatskoga instituta za povijest.

Dometnuo je kako bi po istim načelima u slučaju Vukovara trebalo izvesti pred Haaški sud dvadesetak ljudi bivše JNA - od pukovnika do generala armije - jer je taj grad srušen neselektivnom topničkom paljbom, vatrom oklopništva i zračnim napadima.

"Vukovar je primjer uništavanja grada od vojske koja po mjerilima suvremenog svijeta nije imala nikakvu taktiku, a doktrinarni su joj nazori ostali na razini Drugoga svjetskog rata", izjavio je.

Nositelji agresije na Vukovar bile su postrojbe Novosadskoga korpusa, Gardijska divizija i Gardijska brigada, pod zapovjedništvom Prve vojne oblasti JNA, podsjetio je.

Napad je počeo 25. kolovoza 1991., a otpor vukovarskih branitelja slomljen je 19. studenoga 1991. Marijan pritom, međutim, napominje da je operativni razvoj prema Vukovaru počeo još u svibnju 1991.

Okupacijom Vukovara pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su brojne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika, protivno Međunarodnom ratnom pravu i ženevskim konvencijama.

Protjerano je iz Vukovara više od 23 tisuće nesrpskoga stanovništva, odvedeno je u logore oko četiri tisuće ljudi, a još četiri tisuće odvedenih od svojih kuća u sabirne centre nakon desetak dana repatrirano je u Hrvatsku, izjavio je pukovnik Ivan Grujić, predstojnik vladina Ureda za zatočene i nestale.

Za tromjesečne agresije na Vukovar ubijeno je najmanje 2000 ljudi, rekao je, dodavši kako je iz četiri masovne vukovarske grobnice eshumirano 1319, indentificirano 1094, a traži se više od 350 osoba.

Na području Vukovarsko-srijemske županije pronađeno dosad 50 masovnih grobnica, a u masovnim i pojedinačnim grobnicama eshumirane 1934 žrtve, od kojih je 1616 indentificirano, izjavio je Grujić, rekavši kako se s toga područja još traži 567 nestalih osoba.

Nakon okupacije Vukovara, samo na Ovčari, 20. studenoga 1991. ubijeno je i bačeno u masovnu grobnicu 200 osoba, uglavnom ranjenika iz vukovarske bolnice.

Knjigu "Bitka za Vukovar", koja je prošla pozitivne recenzije Ozrena Žuneca i Zdenka Radelića, Marijan je napisao na osnovi građe Ministarstava obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, i sada čeka da je Ministarstvo znanosti i tehnologije odobri kao projekt Hrvatskoga instituta za povijest.

"U slučaju Vukovara postoji velika količina prešućivanja i laži", ističe Marijan, koji smatra da nam prešućivanja možda mogu samo kratkotrajno koristiti, ali se dugoročno "razbiju o glavu".

Davor Marijan očekuje da njegov rukopis, prva činjenična vojna analiza bitke za Vukovar, bude objavljen do proljeća te kaže da će imati oko 350 stranica i 16 zemljovida.

Davor Marijan autor je knjiga "Borbe za Kupres 1942." (1999.) i "Smrt oklopne brigade" (2002.).

Pročitajte više