DC će u šest županija na lokalne izbore izići samostalno

Demokratski centar (DC) na izbore će u šest županija izići samostalno, a u 13 županija u koaliciji s drugim strankama, izvijestio je predsjednik Izbornog stožera DCa Joško Morić na današnjoj, posljednjoj sjednici stranačkoga Glavnog odbora pred lokalne izbore.

DC će sa samostalnom izbornom listom ići u Vukovarsko-srijemskoj, Zagrebačkoj, Zadarskoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Stranka će predvoditi koalicije u trima županijama, u Istri neće izići na županijske izbore, a u preostalih 13 županija i Gradu Zagrebu DC će koalirati s HDZ-om, prenio je Morić odluku stranačkog Predsjedništva.

Rekao je i da je koaliranje na lokalnoj razini prepušteno stranačkim ograncima na terenu, no lokalne će liste odobravati županijske organizacije, a prije njih Predsjedništvo DC-a.

Predsjednica stranke Vesna Škare Ožbolt naglasila je da se DC zauzima za neposredan izbor čelnih ljudi općina, gradova i županija, ali je, naglašava, protiv pokušaja demagoških promjena izbornog sustava koje bi paralizirale lokalne zajednice.

Najavila je da će DC na lokalnim izborima kandidirati mlade, uspješne gospodarstvenike nove generacije.

Ocjenjujući da će u kampanju za lokalne izbore prodrijeti i nacionalne teme, kandidatima je sugerirala da se usredotoče na konkretna rješenja, koja će građanima olakšati svakodnevni život.

Proteklo razdoblje u stranačkom životu ocijenila je uspješnim, navodeći da se u DC ove godine učlanila 2141 osoba, a stranka je, kaže, u protekla dva tjedna osnovala 12 gradskih i 17 općinskih organizacija.

Uspješnim je ocijenila i djelovanje DC-a u izvršnoj vlasti na državnoj razini, no smatra da je aktualna vlast "imala puno praznog hoda".

Zauzela se, stoga, za veći angažman Vlade na unutarnjopolitičkom planu, a posebno na oporavku gospodarstva.

Ocjenjujući da u Hrvatskoj nema mjesta euroskepticizmu, Škare Ožbolt je naglasila da se DC zauzima za jasnu strategiju pristupa europskim integracijama, jer, smatra, "kao država moramo jasno znati što želimo".

Najavila je i da će DC nakon lokalnih izbora sustavno pokrenuti gospodarsku regionalizaciju Hrvatske, kako bi se omogućio ravnomjeran razvoj i pristup europskim razvojnim fondovima.

(Hina) xibob ymć

Pročitajte više