DC osudio vandalsko oštećenje Zida boli

DEMOKRATSKI CENTAR (DC) najoštrije je danas osudio ponovno oštećenje Zida boli u zagrebačkoj Selskoj ulici koji je sinoć drugi put oštećen u posljednja dva tjedna.

Zid boli je više od običnoga zida, to je spomenik kulture i simbol stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, istaknuo je tajnik DC-a Slobodan Lang na konferenciji za novinare održanoj ispred Zida boli.

Kazao je da se DC protivi preseljenju Zida boli na Mirogoj te da bi se taj spomenik, koji simblozira stradanja hrvatskog naroda, morao čuvati na mjestu na kojemu je godinama bio netaknut.

Potpredsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt osudila je oštećenje Zida boli upitavši se kome on može smetati.

´Rušenje ovakvog zida obezvrjeđivanje je obitelji koje su ga gradile i ljudi koji su nestali. Tih mjesta koja simboliziraju stradanja u Domovinskom ratu ima nekoliko, a ovaj je zid jedan od tih´, rekla je Škare Ožbolt zauzimajući se za spomen-područje koje bi obilježilo sva stradanja u Domovinskom ratu.

Istaknula je kako očekuje i jasnu strategiju Vlade, što misli učiniti po pitanju Zida boli i drugih spomen-obilježja Domovinskog rata.

Zagrebačka policija od sinoć nadzire Zid boli, koji su drugi put u posljednja dva tjedan oštetili vandali.

Zid boli sinoć su između 20 i 20,30 sati, u Selskoj ulici, 30 metara sjeverno od glavnog ulaza u vojarnu ´Vukovarskih branitelja´, namjerno oštetili nepoznati počinitelji.

Oštećeno je sedam redova Zida bol, u dužini od oko dva metra, a pritom je srušeno 35 opeka, od kojih se osam razbilo.

Prvi put zid su 10. prosinca oštetili pijani pripadnici međunarodnih snaga SFOR-a.

Pročitajte više