De Hoop Scheffer o reformi NATO-a

Glavni tajnik NATOa Jaap de Hoop Scheffer podržava svaki dijalog koji bi ojačao "politički dijalog" u Savezu, naveo je u srijedu dužnosnik NATOa na pitanje o nedavnim prijedlozima reforme njemačkog kancelara Geharda Schroeder.

"Glavni tajnik povoljno prihvaća svaki razgovor koji može dovesti do jačeg, dubljeg i opširnijeg političkog dijaloga u NATO-u, rekao je taj neimenovani dužnosnik.

On je odbio potvrditi sadržaj interne napomene koju je u ponedjeljak De Hoop Scheffer uputio vladama 26 zemalja članica NATO-a, o kojoj je u srijedu pisao njemački list Sueddeutsche Zeitung (ZS).

Prema pisanju SZ-a glavni tajnik u toj napomeni iznosi kako se nada da će NATO postati "jači politički forum" i odbacuje ideju panel diskusije stručnjaka za reformu Saveza, što je istaknuo Schroeder.

De Hoop Scheffer je u napomeni najavio da želi uskoro "formulirati prijedloge" u vijeću NATO-a, piše taj list.

Schroeder je u subotu izazvao nemir na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu zalažući se za dubinsku reformu struktura transatlantske suradnje. NATO "nije glavno mjesto gdje transatlantski partneri diskutiraju i koordiniraju svoje strategije", ocijenio je.

(Hina) xtm ydgk

Pročitajte više