Dekan Veterine: Profesor optužen za seksualno uznemiravanje je počinio tešku povredu

Foto: vef.unizg.hr

POVJERENSTVO za stegovnu odgovornost zaposlenika Veterinarskoga fakulteta donijelo je odluku vezanu za prijavu studentica koje su profesora tog fakulteta optužile za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje.

"Povjerenstvo je odlučilo da je optuženi profesor počinio tešku povredu radne dužnosti i ujedno narušio ugled Fakulteta. S obzirom na to da se mora ispoštovati daljnja procedura, odluka Povjerenstva za stegovnu odgovornost zaposlenika još uvijek nije punovaljana", stoji u odgovoru dekana Veterinarskog fakulteta prof. dr. sc. Nenada Turka.

Navodi kako se ona na daljnje postupanje prosljeđuje Etičkom povjerenstvu Veterinarskoga fakulteta radi davanja mišljenja, a u skladu s 29. i 30. člankom Etičkog kodeksa Sveučilišta u Zagrebu.

Što će s profesorom biti dalje?

Pitali smo ga što će s dotičnim biti dalje.

"Do konačne odluke ne možemo reći što će biti s profesorom", odgovorio nam je dekan Turk.

Istaknuo je kako su na fakultetu nadogradili sustav prijavljivanja bilo kakvih nepravilnosti, kako bi prevenirali slične ekscese u budućnosti.

"Od veljače je na Veterinarskom fakultetu, kao što je otprije bilo planirano, s radom započeo i Ured za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje kojemu se studenti mogu obratiti za savjete i pomoć. U Uredu je zaposlena kompetentna osoba kojoj se studenti mogu obratiti za pomoć. Osim individualnih razgovora sa studentima, organiziran je i ciklus radionica osobnog i profesionalnog razvoja te razvoja tzv. životnih vještina na kojima se studenti upućuju kako se nositi sa strahovima, anksioznošću te različitim problemima s kojima se tijekom studiranja susreću. Radionice i individualni razgovori usmjereni su na jačanje kapaciteta studenata da se nose s problemima i za vrijeme studiranja i kasnije, pri traženju posla i razvoju karijere", odgovorio nam je Turk.

>>Maknut profesor s Veterine. Studentice ga prijavile za seksualno zlostavljanje

Devet studentica prijavilo profesora, optužuju ga za seksualno uznemiravanje i mobing

Podsjetimo, devet bivših studentica Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu podnijelo je prijavu protiv profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju. Prijava je podnesena dekanu, predstojniku Klinike te predsjednici Povjerenstva za stegovnu odgovornost djelatnika, a u ime studentica prijavu je podnio Tomislav Gomerčić, profesor sa Zavoda za veterinarsku biologiju.

Prijavljenog profesora bivše studentice optužuju za diskriminaciju na temelju spolne pripadnosti, seksualno uznemiravanje, mobing, nepoštovanje dostojanstva studenata, zlouporabu položaja te rad u pripitom ili pijanom stanju. U prijavi su izjave svih devet studentica, od čega će tri biti potpisane, a preostalih šest ostati anonimne.

U svojim izjavama detaljno opisuju kako je izgledalo zlostavljanje od strane profesora. Navode da su primale neželjene seksualne primjedbe i pozive uz fizički dodir, spominju emocionalno uznemiravanje, neprikladnu pažnju i neprimjereni govor tijela poput buljenja i ulaženja u privatni prostor te davanje raznih uznemirujućih znakova.

Navode da se sve to događalo tijekom nastave na prostorima fakulteta te na terenskoj nastavi Ambulantne klinike. Prijava se odnosi na razdoblje od 2008. do 2019. godine.

Dekan Turk dotičnog je profesora u siječnju nakon pokretanja stegovnog postupka suspendirao i udaljio s radnog mjesta, a kao što nam je danas odgovorio, dok se ne donese konačna odluka Etičkog povjerenstva, ne može reći što će s njim biti dalje.

Pročitajte više