Dekanica PBF-a koja je novac faksa trošila na sebe zaustavila vlastito razrješenje

Foto: Google/PBF

Jadranka Frece, dekanica Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta za koju je otkriveno da je trošila fakultetski novac za osobne potrebe, između ostalog na parfeme i privatnog detektiva, ipak neće biti smijenjena jer je stavila veto na odluku o vlastitom razrješenju, piše srednja.hr.

Nedavno je na tom fakultetu skupljeno 90 od potrebna 143 potpisa članova Fakultetskog vijeća za pokretanje postupka razrješenja dekanice, a određeno je da će sjednica na kojoj će glasati o njenom razrješenju biti održana 10. ožujka.

Razrješenje "neustavno, nezakonito i protivno Statutu"

No Frece je, kako stoji u dokumentu koji je potpisala 6. ožujka, stavila veto na Odluku o načinu provođenja postupka o razrješenju dekanice, koja je donesena 21. veljače 2023. Predmetna odluka, stoji u njenom dokumentu, neće se primjenjivati dok se ne završi provjera te odluke, a dekanica će o provjeri odluke izvijestiti Fakultetsko vijeće.

Kako se navodi dalje u dokumentu koji potpisuje dekanica, neće se održati sjednica Fakultetskog vijeća zakazana za dan 10. ožujka 2023. godine. U svojoj odluci Frece navodi kako su odluka i postupak kojim se pokreće njeno razrješenje ‘neustavni, nezakoniti i protivni Statutu te Ustavu RH’. Fakultetsko vijeće nije ovlašteno donijeti odluku o načinu provođenja postupka, argumentira dekanica, jer je to već propisano.

Osim toga, smeta joj što se u predmetnoj odluci ne daje obrazloženje, niti se navodi zbog čega se predlaže postupak njenog razrješenja s mjesta dekanice PBF-a prije isteka mandata. Tako joj nije pružena, navodi, ni mogućnost obrane, a to je, tvrdi u dokumentu, protuustavno.

Pročitajte više