Dekriminalizacija svih droga u Portugalu pokazala fantastične rezultate

PROŠLO je deset godina otkako je Portugal dekriminalizirao sve droge, od marihuane do heroina, a rezultati te odluke danas daju za pravo zagovarateljima takvog hrabrog poteza.

Kontroverzni potez portugalske vlade efektivno je stupio na snagu u srpnju 2001. godine, kao odgovor na poražavajuće statistike o broju ovisnika i oboljelih od AIDS-a. Iako su se mnogi kritičari bojali da će nagla promjena politike prema drogama dovesti do narko-turizma i istovremeno pogoršati ionako visoke stope konzumacije droge kod Portugalaca, izvještaji Cato instituta pričaju drugačiju priču.

"Sudeći prema svakom kriteriju, dekriminalizacija droga u Portugalu je postigla ogroman uspjeh. Omogućila je portugalskoj vladi da upravlja i kontrolira problem droge mnogo bolje nego ijedna druga zemlja Zapada", kazao je za Time odvjetnik Glenn Greenwald, koji je 2009. godine pokrenuo istraživanje.

Statistike ne lažu


Portugal je 2001. godine imao najveću stopu zaraženih od HIV-a među konzumentima droge koji se koriste iglom - nevjerojatnih 2000 novih slučajeva godišnje u zemlji s tek deset milijuna stanovnika. Nakon dekriminalizacije Portugal ima najmanju stopu korisnika marihuane starijih od 15 godina u EU - oko 10%. Za usporedbu, 40% Amerikanaca starijih od 12 godina redovito puši marihuanu. Korištenje svih vrsta droga je opalo, a broj zaraženih od HIV-a među narkomanima je pao za čak 17%. Broj smrtnih slučajeva uzrokovanih drogom se prepolovio. "Nema sumnje da je ovisnost o drogama u Portugalu u opadanju", kazao je Joao Goulao s Instituta za droge i ovisnost o drogama.

Glenn Greenwald je u sklopu studije Cato zaključio kako se takve brojke mogu shvatiti zbog racionalne prenamjene sredstava i resursa. "Time što je oslobodio svoje stanovnike od straha da će biti zatvoreni i krivično gonjeni zbog upotrebe droge, Portugal je dramatično povećao svoju sposobnost da ovisnike potiče na liječenje i odvikavanje. Resursi koji su prije bili namijenjeni gonjenju i zatvaranju ovisnika sad su dostupni za programe odvikavanje ovisnika i kontrole štete njihove ovisnosti. Zato većina zemalja danas ima dvostruko i trostruko veće stope ovisnosti nego Portugal nakon dekriminalizacije", zaključio je Greenwald.

Pročitajte više