Del Ponte: Bez Karadžića i Mladića u Haagu ne idem u Srebrenicu

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ponovila je u petak u Sarajevu kako neće sudjelovati u obilježavanju desete obljetnice masakra u Srebrenici ne budu li do tada uhićeni Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

"Trebam Karadžića i Mladića u Den Haagu do 11. srpnja da bih mogla sudjelovati na komemoraciji u Srebrenici", kazala je Del Ponte novinarima na kraju posjeta glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ona je istaknula kako je privođenje ove dvojice bjegunaca jedini način da se na dostojanstven način podsjeti nevinih žrtava što su ih srpske postrojbe pobile u Srebrenici prije deset godina.

Del Ponte je izjavila kako je prikazivanje snimki ubojstva zarobljenih Bošnjaka iz Srebrenice tijekom suđenja Slobodanu Miloševiću dio napora da se napokon privedu Karadžić i Mladić.

Takvih snimki, kako je kazala Del Ponte, Tužiteljstvo ICTY-a ima još i one će vjerojatno biti prikazane tijekom nekog od narednih suđenja.

Komentirajući razgovore što ih je vodila u Sarajevu, Del Ponte je kazala kako su oni bili "operativne prirode" te da u ovom trenutku nije bilo potrebe da o takvim stvarima razgovara s predstavnicima domaćih vlasti.

Ona je iza zatvorenih vrata razgovarala s Visokim predstavnikom za BiH Paddyjem Ashdownom i zapovjednicima vojnih snaga Europske unije (EUFOR) i NATO-a u BiH.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Del Ponte je potvrdila kako je spremna objaviti informacije o razlozima zbog kojih NATO-a za proteklih deset godina nije uhitio Karadžića i Mladića.

To se, po riječima Del Ponte, može očekivati ako ova dvojica bjegunaca ne budu u Den Haagu "do kraja ove godine".

"No to je ionako sve već povijest", zaključila je glavna haaška tužiteljica.



Pročitajte više