Del Ponte daje otkaz u UN-u zbog Sirije: "Ovo je gore od zločina na području bivše Jugoslavije"

Foto: Wikimedia Commons
 
BIVŠA glavna tužiteljica Haškoga suda Carla Del Ponte namjerava dati ostavku u UN-ovom istražnom povjerenstvu o Siriji koje nikada nije ništa postiglo, rekla je u razgovoru za švicarski list Blick.
 
"Frustrirana sam, odlazim. Napisala sam ostavku i poslat ću ju sljedećih dana", rekla je u tom razgovoru.
 
"Ne čine apsolutno ništa"
 
Vijeće za ljudska prava je 2011. osnovalo neovisno UN-ovo istražno povjerenstvo, samo nekoliko mjeseci nakon početka sirijskog sukoba. 
 
Del Ponte mu se pridružila u rujnu 2012. Povjerenstvo kojim predsjeda Brazilac Paulo Pinhero je predalo nekoliko izvješća, ali Damask mu nikada nije odobrio dolazak u Siriju.
 
"Ne mogu više ostati u povjerenstvu koje ne čini apsolutno ništa", objasnila je Del Ponte i optužila članove Vijeća sigurnosti da ne žele provoditi pravdu. U sukobu u Siriji je od ožujka 2011. poginulo više od 330 000 osoba i više milijuna je raseljeno i izbjeglo.
 
"Sada su svi u Siriji na strani zla"
 
"Na početku je postojalo dobro i zlo. Oporba je bila na strani dobra, a vlada na strani zla", ocijenila je Del Ponte. "A sada su svi u Siriji na strani zla. Assadov režim je počinio strašne zločine protiv čovječnosti i koristio kemijsko oružje, a oporbu sačinjavaju ekstremisti i teroristi", ocijenila je.
 
Del Ponte je zaključila da užasni zločini koji su počinjeni u Siriji nisu viđeni ni u Ruandi ni na području bivše Jugoslavije. Imenovana je tužiteljicom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu 
Jugoslaviju (ICTY) i zaslužna je što se bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević našao pred međunarodnim sudom kako bi odgovarao za ratne zločine. Del Ponte je također vodila istrage o mafiji uz talijanskog suca Giovannija Falconea tijekom 1990-ih. 

Pročitajte više