Del Ponte predložila suđenje Jankoviću i Zelenoviću u BiH

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte predložila je da se suđenje bosanskim Srbima Gojku Jankoviću i Draganu Zelenoviću, optuženima za zločine u Foči, ustupi vlastima Bosne i Hercegovine, objavio je u srijedu glasnogovornik ICTYa u Den Haagu.

"Tužiteljica je, na temelju Pravila 11 bis, podnijela zahtjev za prebacivanje predmata protiv Gojka Jankovića vlastima BiH", rekao je glasnogovornik Haškog suda Jim Landale ne tjednom brifingu za novinare, prenesnom na web stranici ICTY-a.

Jankovića (54) i Zelenovića (43), koji su u bijegu, izmijenjena optužnica od 20. travnja 2001. tereti u 14 točaka za ubojstva, zatvaranje, mučenja i zlostavljanja bošnjačkih civila, posebno za sustavno silovanje žena, nakon zauzimanja Foče u travnju 1992.

U razdoblju na koje se odnosi optužnica, Janković je bio zamjenik zapovjednika vojne policije, a Zelenović zamjenik zapovjednika jedne srpske paravojne postrojbe.

Tužiteljica je do sada predložila prepuštanje četiri predmeta BiH, te po jednoga SCG i Hrvatskoj. Predmet u kojem se očekuje prva odluka suda o ustupanju je postupak protiv hrvatskih generala Rahima Ademija i Mirka Norca, koji je prvi predložen.

Strategijom dovršetka rada ICTY-a predviđeno je da se optuženici srednjeg i nižeg ranga prepuste nacionalnim pravosuđima.

Pročitajte više