Demografija poduzeća: Najveću stopu preživljavanja imaju poduzeća u prerađivačkoj industriji

Graf: DZS

DRŽAVNI zavod za statistiku po prvi puta je objavio pregled demografskih događaja vezanih za poduzeća za razdoblje od 2010. do 2014.

Podaci pokazuju kretanje broja aktivnih poduzeća, rođenih i umrlih poduzeća te stopu preživjelih poduzeća od 1 do 4 godine od godine rođenja.

Od 2010. do 2014. vidljiv je konstantan pad broja aktivnih poduzeća, i to najviše u područjima Rudarstvo i vađenje, Prerađivačka industrija, Poslovanje nekretninama i Građevinarstvo. Pad broja poduzeća pratio je i pad broja zaposlenih u tim granama, navodi DZS.

Porast broja poduzeća može se uočiti u djelatnostima: Opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, Opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša, Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, Informacije i komunikacije, no taj porast nije u svim djelatnostima pratio i porast broja zaposlenih što upućuje na restrukturiranje poduzeća u određenim područjima djelatnosti, navode iz DZS-a.

Broj poduzeća u području Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi značajno je porastao u 2012. zbog proširenja obuhvata poduzeća uključivanjem slobodnih zanimanja u Statistički poslovni registar.

2011. znatan pad broja rođenih poduzeća

Broj rođenih poduzeća varirao je tijekom ovog petogodišnjeg razdoblja. U 2011. zabilježen je znatan pad broja rođenih poduzeća u odnosu na 2010. u većini područja djelatnosti, a od 2012. do 2013. vidljiv je ponovni rast broja rođenih poduzeća uz pad 2014.godine. Iz DZS-a napominju da je u djelatnostima Stručne znanstvene i tehničke djelatnosti te u području Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi broj rođenih znatno veći zbog uključivanja u obuhvat slobodnih zanimanja.

Podaci o preživljavanju prikazuju stopu preživjelih poduzeća nakon 1 do 4 godine od godine rođenja. Kada se promatra četverogodišnje preživljavanje rođenih poduzeća u 2010. vidljivo je da najveću stopu preživljavanja pokazuju poduzeća u područjima Prerađivačka industrija, Opskrba elektročnom energijom i Financijske djelatnosti, a stopa je najniža u područjima Umjetnost, zabava i rekreacija i Poslovanje nekretninama.

Pročitajte više