Demokrati tvrde da su postigli sporazum s Trumpom o programu za mlade migrante

Foto: Hina

VODEĆI demokrati u američkom Kongresu postigli su dogovor s predsjednikom Donaldom Trumpom o programu koji od deportacije štiti mlade imigranate, koji su kao djeca ilegalno dovedeni u SAD, priopćili su.

Rasprava na "vrlo produktivnom sastanku" s Trumpom u Bijeloj kući bila je usredotočena  na program zaštite za mlade imigrante, poznat pod imenom DACA.

Radi se na zaštiti programa DACA

Dogovorili smo da se brzo osigura zaštita tog programa u zakonu i izradi paket zakona o graničnoj sigurnosti, koji isključuje zid, što je prihvatljivo objema stranama, stoji u priopćenju demokratskih čelnika Nancy Pelosi i Chucka Schumera, u kojemu se očito aludira na Trumpov poziv za izgradnju graničnog zida s Meksikom.


Iz Bijele kuće priopćili su, pak, kako se na Trumpovoj "konstruktivnoj radnoj večeri" s Pelosi i Schumerom raspravljalo o poreznoj reformi, infrastrukturi i trgovini, uz teme granične sigurnosti i DACA-u.

Službenik Bijele kuće nije spomenuo nikakve posebne sporazume.

Obamin program za pomoć mladim migrantima

DACA je program bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame za pomoć mladim migrantima. 

Uveden je prije pet godina, a obuhvaćao je oko 800 tisuća mladih, uglavnom iz zemalja Latinske Amerike. Štitio ih je od deportiranja, u slučajevima kada nemaju osobne dokumente, dajući im odgovarajuće privremene radne ili studijske dozvole.

Trump se u kampanji zauzimao za čvrsto stajalište o imigraciji, no kasnije je naznačio da bi mogao dopustiti mladim imigrantima, koje su mediji prozvali »Sanjari«, da ostanu u zemlji.

Početkom rujna Trump je stao u obranu svoje odluke o ukidanju programa za djecu imigranata koji su u SAD ušli ilegalno, uz objašnjenje da je neophodno očuvati vladavinu zakona u državi.

 

Pročitajte više