Depresija će uskoro biti vodeća bolest u Europi

DEPRESIJA je najčešća psihička bolest na svijetu. Trenutno u Europi od depresije pati 21 milijun ljudi, a u budućnosti će se taj broj dodatno povećati. Europski problem, upozoravaju stručnjaci, je u tome što se za prevenciju i liječenje depresije izdaje premalo novaca.

Po statistikama, svaki četvrti Europljanin barem jednom u životu, barem na kratko vrijeme oboli od depresije. Trećina oboljelih pokuša se ubiti. Godišnje se u Europskoj uniji ubije 59 tisuća ljudi. Do 2020. Depresija će postati prva bolest Europe.

Najopasnije su pogođene žene, posebno one između 30 i 44 godine koje imaju muža i djecu.
Oženjeni očevi imaju upola manji rizik obolijevanja od depresije. Djeca depresivnih majki imaju trostruko veću šansu za oboljeti od depresije.

To su podaci koje je danas predstavila grupa stručnjaka European Brain Councila u Bruxellesu. Grupa je napomenula kako ljudi ne bivaju depresivniji zbog globalne gospodarske krize.

Slaba prevencija i liječenje

Europski problem je u tome što su bolesti kao depresija ili demencija još uvijek podosta stigmatizirane, navode znanstvenici. Gotovo polovica oboljelih ne dobiva adekvatno pomoć, a na prevenciju i liječenje bolesti ne samo da se troši premalo novaca, nego nema ni zakonodavnog interesa za pomoći oboljelima.

U SAD-u su poslodavci shvatili kako se psihološka terapija zaposlenika vrlo brzo isplati, stoga je taj problem puno manji nego u Europi.

Trenutno je depresija na 2. mjestu najčešćih bolesti kod žena i na 4. mjestu bolesti kompletne populacije. Svjetska zdravstvena organizacija predvidjela je kako će do 2020. ona biti 2. najčešća bolest u svijetu i najčešća bolest kod žena.

J.D.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više