Der Spiegel: Trump je Neron, Europa se mora braniti od opasnog američkog predsjednika

Foto: Twitter/Der Spiegel

POTAKNUTO alarmantnim potezima i ponašanjem američkog predsjednika Donalda Trumpa na samom početku njegovog mandarta, uredništvo utjecajnog njemačkog tjednika Der Spiegel objavilo je dramatičan tekst o ulozi i izazovu koji čeka Njemačku o međunarodnim previranjima koja slijede. 

Tekst koji potpisuje Klaus Brinkbäumer prenosimo u cijelosti:

Njemačka mora ustati protiv Trumpa i njegove vlade

"Postoje vremena u životu koja se zaista računaju. Vremena kada se karakter osobe otkriva, kada se bitno razdvaja od nebitnog. Uskoro će se poduzeti odluke koje će odlučiti daljnji put kojim će osoba ići. Za neke, ovo može biti tragično i trenutak dolazi prerano u njihovoj mladosti, kada osoba nije dovoljno zrela da bi predvidjela sve moguće posljedice svojih postupaka. Donose odluke veselo, a one vode ili do dobre, ili do loše sreće. Ali zemlje i vlade su rijetko tako nevine kada se radi o njihovim odlukama.

To je situacija kojoj se približavamao. Ljudi koji će morati donijeti odluke već su odrasli. Oni se već moraju početi pripremati, čak i ako će to biti bolno.

Njemačka mora ustati protiv 45-og predsjednika Sjedinjenih Američkih država i njegove vlade. To je već dovoljno teško iz dva razloga: Zato što smo od Amerikanaca originalno i dobili liberalnu demokraciju; i zato što nije jasno kako će brutalni i kolerični čovjek na drugoj strani reagirati na naš diplomatski pritisak. Činjenica da naša opozicija američkoj vladi može uspjeti samo ako se poduzme zajedno s azijskim i afričkim partnerima - i, bez sumnje, s našim partnerima u Europi, s Europskom unijom, ne čini situaciju ništa lakšom.

Njemačka mora ispuniti pukotine koje za sobom ostavlja Amerika

Dosad je Njemačka vidjela svoju lidersku ulogu - barem shvaćanje vodstva kancelarke Angele Merkel i ministra financija Wolfganga Schäublea- kao nešto što je na sve načine suprotstavljeno drugim europskim zemljama. Bilo Schäubleova politika štednje ili migracijska politika Merkel, sve se događalo bez mnogo koordinacije i sa znatnom silom.

Stoga je donekle ironično da će Njemačka, politički i ekonomski dominantna zemlja u Europi, sada morati ispuniti mnoge od pukotina stvorenih američkim povlačenjem iz starog svjetskog poretka, onog na koji se bivši njemački ministar vanjskih poslova referirao kao na "Pax Americana". U isto vrijeme, Njemačka mora izgraditi savez protiv Donalda Trumpa, jer on se u suprotnom neće formirati. Međutim, on je apsolutno nužan.

Doslovno je bolno napisati ovu rečenicu, ali predsjednik SAD-a je patološki lažljivac. Predsjednik SAD-a je rasist (ovo je također bolno napisati). On pokušava izvesti puč s vrha; želi uspostaviti iliberalnu demokraciju; želi potkopati ravnotežu moći. Otpustio je državnu odvjetnicu koja je imala drukčije mišljenje od njegovog i optužio je za "izdaju". Ovo je vokabular kakav je koristio Neron, car i razarač Rima. To je način na koji tirani razmišljaju.

Trump i Bannon žele izbrisati najveće napretke 20. st. - međunarodne organizacije

Donald Trump i njegov potpirivač vatre Stephen Bannon diskriminiraju određene ljude dekretom, ali ne iz onih zemalja u kojima Trump posluje. Prezir predsjednika SAD-a i njegovog najvažnijeg savjetnika prema znanosti i obrazovanju tako je eklatantan da je to gotovo teško napisati. Ali njihov prezir prema klimatskim i okolišnim politikama mora se navesti, jer bi u sljedeće četiri ili osam godina mogao postati ozbiljna prijetnja.

Među stvarima koje se navode kao stvarni napredak za vrijeme 20. stoljeća su multilateralnost i slobodna trgovina. Svijet je postao toliko kompleksan da nijedna zemlja ne može riješiti velike probleme sama - to je ono što smo prepoznali. Organizacije kao što su Ujedinjeni narodi, Svjetska trgovinska organizacija (WTO), Međunarodni panel za klimatske promjene (IPCC), NATO i EU, sve su stvorene s tim razlogom. Nijedna od ovih organizacija nije savršena, ali one su to što imamo - i trebamo ih. Bannon ih sada želi izbrisati, a Trump ili izvršava Bannonove namjere ili ih dijeli.

Upravo zato će pod predsjednikom Trumpom i ono opravdano i ono prezira vrijedno biti umiješano zajedno. Nepravda je veliki problem našeg vremena, kao što su i strahovi od globalizacije i digitalizacije - i to opravdano, budući da su podijeljenost društva i brzina modernog života, u biti, ekstremni. Trump spaja ove brige svojih glasača s nacionalizmom i ksenofobijom. Tako demagozi rade i tako postaju učinkoviti.

Krajnje je vrijeme da se zauzmemo za demokraciju, slobodu, Zapad i njegove saveze

Činjenica da SAD, nuklearna supersila koja ekonomski, kulturno i vojno dominira svijetom već desetljećima, sada sebe predstavljaju kao žrtvu, pozivajući smrtno ozbiljno na princip "Amerika prvo" i pokušavajući natjerati ostatak svijeta na ponižavajuće ustupke, apsurdna je. ali upravo zato što ove gluposti dolaze od najmoćnijeg čovjeka na svijetu, svijet pada u njegovu zamku.

Ovo nije prijetnja koja će se nekako samo razriješiti. Njemačko gospodarstvo je postalo meta američke trgovinske politike, a njemačka demokracija je ideološka antiteza Trumpovoj viziji. Ali čak i ovdje, usred Njemačke, desničarski ekstremisti pokušavaju mu pružiti ruku i pomoći mu. Krajnje je vrijeme da se zauzmemo za ono što je bitno: demokraciju, slobodu, Zapad i njegove saveze.

To ne znači eskalaciju niti da moramo napustiti kontakt s Amerikom i sve radne skupine između naših vlada. Ono što to znači, međutim, jest da Europa mora postati snažnija i početi planirati svoju ekonomsku i političku obranu. Protiv opasnog predsjednika Amerike."

Pročitajte više