Der Standard: Inicijativa tri mora je jedna od nevažnijih u EU

Foto: EPA/Der Standard

AUSTRIJSKI lijevo-liberalni list Der Standard objavio je članak o Inicijativi tri mora, omiljenom vanjskopolitičkom projektu bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, oko koje se sada u državnom vrhu lome koplja.

Predsjednik Zoran Milanović je protiv sudjelovanja Hrvatske u toj Inicijativi, dok premijer Andrej Plenković nastavlja hrvatsku uključenost, iako s manje pompe nego Kolinda.

Der Standard: Financiranje infrastrukturnih projekata privatnim kapitalom

Der Standard ističe da se Inicijativa tri mora temelji na ideji da će "privatni kapital financirati infrastrukturne projekte" u regiji između Baltika, Crnog i Jadranskog mora.

Inicijativa tri mora se bavi velikim temama poput "digitalizacije, energetske sigurnosti i zaštite okoliša", a uz to dolazi i "porcija geopolitike", piše Der Standard. List podsjeća da je na summitu Inicijative u Varšavi 2017. sudjelovao i američki predsjednik Donald Trump te da je jedan od neizrečenih ciljeva Inicijative učiniti članice energetski neovisnima o Rusiji. U svemu tome ulogu igra i američki plin.

Kako je nastala Inicijativa tri mora?

Podsjetimo, taj zajednički hrvatsko-poljski projekt pokrenut je u ljeto 2016. na sastanku u Dubrovniku u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Inicijativa triju mora povezuje 12 zemalja članica EU - Austriju, Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Latviju, Litvu, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju.

Podupiru je SAD, Njemačka i Europska komisija, čiji su se predstavnici također obratili na virtualnom skupu koji je održan neki dan, kao zamjena za summit koji se u pandemiji nije mogao održati.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman podsjetio je kako u ovom trenutku završava jedan od glavnih energetskih projekata, LNG terminal na otoku Krku, kojim "Hrvatska pridonosi energetskoj diverzifikaciji u Europskoj uniji".

Plenković: Hrvatska ostaje predana strateškim ciljevima Inicijative

Premijer Andrej Plenković rekao je pak da hrvatska vlada "ostaje predana strateškim ciljevima" Inicijative. Podsjetio je da je vlada odredila MVEP-u da koordinira aktivnosti unutar Inicijative triju mora te da se Hrvatska pridružila njezinom investicijskom fondu u koji će posredstvom Hrvatske banke za obnovu i razvitak uložiti do 20 milijuna eura.

Der Standard ističe da je estonska predsjednica Kersti Kaljulaid u svojem govoru naglasila da nije istina kako Inicijativu vodi američki interes, koji se sukobljava s europskim. Podsjetila je da je na prošlogodišnjem summitu sudjelovao tadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a ove godine je pak  bila uključena potpredsjednica EK Margrethe Vestager.

Milanović protiv, smatra Inicijativu tri mora antiruskom

U neutralnost Inicijative ne vjeruje hrvatski predsjednik Zoran Milanović, kako je više puta naglasio, još i u predizbornoj kampanji. On Inicijativu smatra antiruskom. Na sastancima na vrhu Inicijative triju mora obično sudjeluju predsjednici država, ali Milanović smatra da je ta Inicijativa "za Hrvatsku nepotrebna, a potencijalno i štetna" pa ju je na virtualnom skupu predstavljao premijer Plenković.

Austrijski list ističe da se Inicijativom mora želi potaknuti američke investicije u istočnu Europu te da će se osnovati fondovi privatnog kapitala koji će ulagati u infrastrukturne projekte, čiji će izbor ići mimo politike. 

Nevažna inicijativa unutar EU

Der Standard konstatira da "Inicijativa tri mora ne pripada važnim nadnacionalnim inicijativama unutar Europske unije", iako je najveća po broju članica. Napominje se da je Austrija jedina članica koja nije bila dio Varšavskog pakta ili socijalističke Jugoslavije. 

Jedno je sigurno, a to da je bivša predsjednica Grabar-Kitarović i dalje oduševljena podržavateljica Inicijative tri mora, koju je supokrenula s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom. Kolinda se nakon duže pauze oglasila neki dan na društvenim mrežama.

>> Kolinda se nakon dugo vremena javila na Fejsu

Kolinda se oglasila na društvenim mrežama

"Posebno mi je drago što je danas predsjednik Vlade Andrej Plenković dao punu potporu i obećao nastavak sudjelovanja Hrvatske u Inicijativi triju mora, koju sam osnovala zajedno s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

To dokazuje koliko je to snažna platforma za suradnju 12 država članica EU, a njezin uspjeh, te korist koju donosi Hrvatskoj najbolje pokazuje kako Hrvatska može biti aktivan sudionik na međunarodnoj sceni.

Veseli me što će Vlada RH raditi na potpori i promidžbi hrvatskih projekata iz energetike, prometa i digitalizacije koji su na popisu strateških projekata Inicijative", napisala je Kolinda na Facebooku i Twitteru. 
 

Pročitajte više