Deseci tisuća ciparskih Turaka traže prihvaćanje UN-ova plana

DESECI tisuća ciparskih Turaka marširali su u četvrtak nikozijskim ulicama i zahtijevali da njihov čelnik prihvati složeni mirovni plan Ujedinjenih naroda o ulasku ujedinjenoga Cipra u Europsku uniju.

Prema vijesti ciparske novinske agencije, u skupu u organizaciji nekoliko sindikata sudjelovalo je 45 tisuća prosvjednika i to je jedan od najvećih prosvjednih skupova ikad održanih na turskoj strani Cipra.

Prosvjednici su nosili tisuće plavih balona i zastava EU-a i vikali ´Ne smiješ zaustavljati mir´ i ´Želim bratstvo svih ljudi´.

Ovo su druge veće domonstracije u zadnjih nekoliko mjeseci kojima se traži prihvaćanje UN-ova mirovnog plana i ostavka Raufa Denktasha, dugogodišnjega čelnika ciparskih Turaka.

U srijedu je glavni tajnik UN-a Kofi Annan stigao na Cipar predstaviti revidirani mirovni plan Denktashu i novome predsjedniku ciparskih Grka Tassosu Papadopuoulosu.

Dužnosnici nastoje što prije postići dogovor kako bi 16. travnja sporazum o pristupanju Euroskoj uniji potpisao ujedinjeni Cipar.

Pročitajte više