Deseci tisuća učitelja izašli na ulice u Lisabonu, traže bolje plaće i uvjete

Screenshot: Youtube/WION

DESECI tisuća nastavnika javnih škola i drugog osoblja izašli su danas na ulice Lisabona tražeći veće plaće i bolje radne uvjete, čime su napravili dodatni pritisak na portugalsku vladu koja se bori s krizom.

Uzvikujući slogane poput "za banke postoje milijuni, za nas samo novčići", oko 80.000 prosvjednika ispunilo je portugalsku prijestolnicu, rekla je policija.

Godinu dana nakon što je socijalistički premijer Antonio Costa osvojio većinu u parlamentu, suočava se s padom popularnosti i uličnim prosvjedima ne samo učitelja nego i liječnika.

Zarađuju do 2600 eura

Sindikat svih prosvjetnih djelatnika (STOP) zahtijeva od vlade da poveća plaće učiteljima i drugim zaposlenima u školama za najmanje 120 eura mjesečno te da ubrza napredovanje u karijeri.

Vlada nije napravila protuprijedlog posebno za nastavnike, ali je rekla da će za 52 eura povećati mjesečne plaće svih državnih službenika koji zarađuju do 2600 eura.

Učitelji najslabije plaćeni viši državni službenici?

Učitelji se žale da su oni, zbog zamrzavanja karijera u prošlosti, najslabije plaćeni viši državni službenici, što znači da se njihova financijska situacija pogoršala nakon nedavnog skoka inflacije na 30-godišnji maksimum.

Učitelji na najnižoj platnoj ljestvici plaćeni su oko 1100 eura mjesečno, a čak i oni u vrhu obično zarađuju manje od 2000 eura mjesečno.

"Trebaju nam bolji uvjeti u pogledu plaća, nedopustivo je da nemamo napredak u karijeri", rekla je Isabel Pessoa (47), profesorica biologije.

Učitelji i ostalo obrazovno osoblje diljem zemlje pokreću štrajkove od početka prosinca. Mnoge škole su zatvorene i učenici ne mogu pohađati nastavu. Štrajkovi su organizirani od područja do područja s uzastopnim danima akcije.

Vlada je kritizirala STOP zbog načina na koji je organizirao štrajkove jer, kako kaže, nema unaprijed utvrđen raspored, a nastavnici i osoblje odbijaju raditi samo određene sate određenog dana, ali i dalje mogu zatvoriti škole.

Pročitajte više

 

Pročitajte više