DESET GODINA OD PADA MONSTRUMA Kako je otkriven Josef Fritzl

Foto: Getty Images

DANAS se navršava deseta godišnjica "slučaja Fritzl" koji je potresao Austriju, ali i cijeli svijet.
 
Tog 19. travnja 2008. otkriveno je kako je Josef Fritzl, tada 73-godišnjak, 24 godine držao svoju kćer Elisabeth u podrumu obiteljske kuće. U tom razdoblju silovao ju je čak 3000 puta i napravio joj sedmero djece. Elisabeth je u trenutku pronalaska imala 42 godine.
 
Klupko se počelo odmotavati na današnji dan 2008. godine. Tog se dana Kerstin, najstarija kći Fritzla i Elisabeth, razboljela i završila u bolnici. Prijetilo joj je otkazivanje bubrega. Josef se pojavio u bolnici i tvrdio da je pronašao pismo koje mu je ostavila Kerstina majka, a liječnik Albert Reiter primijetio je da je Fritzlova priča neutemeljena i puna nelogičnosti.
 
Dva dana kasnije, liječnici su pozvali policiju koja je krenula u potragu za Kerstininom majkom kako bi dobila što više informacija o Kerstin.
 

 
Lagao je liječnicima koji su ga zatim otkrili
 
Fritzlova priča da je Elisabeth članica kulta nije držala vodu. Policiji je pokazao pismo za koje je tvrdio da je zadnje koje je dobio od Elisabeth i da je poslano iz grada Kematena u Tirolu.
 
Policija je stupila u kontakt s Manfredom Wohlfahrtom, crkvenim dužnosnikom koji je pratio kultove i koji je odmah posumnjao u postojanje kulta kojeg je Fritzl spominjao. Naglasio je da mu pismo izgleda napisano kao da ga je netko izdiktirao i to puno prije nego je poslano.
 
Fritzl je 26. travnja iz podruma izveo Elisabeth i njihova dva sina, Stefana i Felixa. Elisabeth je morala biti odvezena u bolnicu. Doktor Reiter odmah je nazvao policiju koja je Fritzlove odvela na ispitivanje. Elisabeth je istražiteljima postavila ultimatum - reći će im sve ako joj obećaju da nikad više u životu neće morati vidjeti oca.
 
U sljedeća dva sata ispričala mi je sve o 24 mučne godine koje je provela u zatočeništvu. Otac ju je silovao i silio da gleda pornografske filmove čije je scene morala ponavljati pred djecom.
 
Uhićen tjedan dana kasnije
 
Fritzl je tog 26. travnja 2008. i uhićen. Policiji je dopustio ulaz u podrum kroz sitna skrivena vrata sa šifrom. Njegova supruga Rosemarie tvrdila je da nije imala pojma što se dogodilo Elisabeth i ostaloj djeci.
 
Tri dana kasnije, 29. travnja, DNK analiza potvrdila je da je Fritzl otac djece. Policija je 1. svibnja potvrdila da je Fritzl još prije godinu dana natjerao Elisabeth da napiše pismo u kojem se tvrdi da je planirao pustiti na slobodu nju i njihovu djecu.
 
Fritzlova prva rečenica nakon što je slučaj otkriven bila je: "Ja sam mislio samo dobro." Branio se tezom da je Elisabeth pristala na seks i da je s djecom bio u dobrim odnosima.
 
"Elisabeth je postala problematična čim je ušla u pubertet. Prestala me slušati i morao sam reagirati. Zaštitio sam je od vanjskog svijeta", tvrdio je tada Fritzl. Svoje psihičke probleme povezao je s majkom koja ga je u djetinjstvu navodno zlostavljala.
 
Nakon što je oženio Rosemarie, njegova majka živjela je s njima. Zatvorio ju je na tavan i zazidao joj prozor, a susjedima rekao da je umrla. Držao ju je zatvorenu do njezine smrti 1980. godine, a mediji su nagađali da je na tavanu mogla biti i do 20 godina.
 
Osuđen na doživotni zatvor
 
Fritzl je osuđen 19. ožujka 2009. na doživotnu kaznu zatvora s mogućnošću pomilovanja nakon 15 godina. Izdržava je u dijelu zatvora u kojem se nalaze psihički bolesne osobe. Radio je kao knjižničar i domar, a prošle godine navodno je promijenio ime u Fritz Mayrhoff, kako ga novi zatvorenici ne bi prepoznali.
 

Rosemarie se razvela od Fritzla i živi pod novim identitetom kao i Elisabeth i njezina djeca. Elisabeth danas ima 52 godine. Troje od sedmero djece živjelo je s njom u podrumu, jedno je umrlo nakon poroda, a troje su odgajali Fritzl i Rosemarie.
 
Nakon što je Fritzl osuđen, obitelj je primljena u kliniku na psihijatrijsko liječenje. Elisabeth i djeca kasnije su se preselili u selo na sjeveru Austrije gdje i danas žive.

Pročitajte više